3min

Tags in dit artikel

,

Windows-bureaublad (2)

Er zijn meer van die handigheidjes, zoals Aero Shake. Alhoewel die functie toch iets minder handig in het gebruik is dan de rest. Indien je meerdere vensters open hebt en de rest wil minimaliseren, kun je een venster vastpakken en er mee schudden waarna de overige vensters automatisch worden geminimaliseerd. Maar soms moet je aardig wat schudden voordat er wat gebeurt.

De Windows-taakbalk

De taakbalk in Windows 7 heeft zijn eerste grote update sinds Windows 95 gekregen. Niet langer worden programmalabels weergegeven. Ditmaal moet je het enkel en alleen doen met het pictogram van een programma. En ja, dat is wennen, maar uiteindelijk houd je ruimte over en ik moet zeggen dat de Windows Vista-taakbalk nu als een achteruitgang voelt.

Echter, de taakbalk is nu wel ongeveer twee keer zo hoog is als die van Windows Vista en er is meer kritiek. Ik vind het te onduidelijk om huidige van niet huidige applicaties te onderscheiden: det verschil is mijns inziens net te subtiel. Daarnaast kan ik me voorstellen dat sommige mensen de pictogrammen niet herkennen en geen flauw idee hebben wat wat is.

Snelstarten

De vernieuwde balk van Windows 7 maakt een einde aan het aloude Snelstarten. Het is nu mogelijk om applicaties vast te maken aan de taakbalk, waardoor je als het ware een mix krijgt van de werkbalk Snelstarten en de taakbalk. Een vreemde beslissing is dat je maar één knop van een applicatie kunt toevoegen. Dus stel dat je ook een Windows Verkenner-knop op de taakbalk wilt voor map X en map Y, dan kan dat niet, maar dat probleem wordt wel deels opgelost met jumplists.

Meerdere vensters of tabbladen van dezelfde applicatie worden overigens gegroepeerd weergegeven met één pictogram. Wil je een nieuw venster openen van de applicatie, dan moet je shift inhouden terwijl je op het pictogram klikt. Overigens kunnen nu ook in de taakbalk voortgangsbalken weergegeven worden, erg handig om te checken hoe snel dat kopiëren verloopt.


Taakbalk met labels: merk de voortgangsbalk in Internet Explorer op


Systeempictogrammen

Ook op het gebied van systeempictogrammen, je weet wel, die icoontjes rechtsonderin het scherm, is er wat veranderd in Windows 7. Standaard worden alle overige systeempictogrammen verborgen, wat een halve oplossing is voor het probleem waar veel pc’s mee te kampen hebben.

Het is namelijk niet ongewoon om meer dan twintig pictogrammen daar in dat systeemvak te hebben staan. Om die nu maar allemaal simpelweg te verbergen, lijkt me ook niet slim. Tenslotte zijn sommige wel handig en andere niet.

Verborgen pictogrammen kun je bekijken via het pijltje naast het systeemvak, waarna je pictogrammen terug kunt slepen en opnieuw kunt ordenen. Bovendien staat daar een linkje Aanpassen, waarmee je het standaard verbergen van systeemvakpictogrammen uit kunt schakelen en kunt kiezen of van bepaalde pictogrammen alleen meldingen of ook het pictogram zelf weergegeven moet worden.


Het systeemvak met de verborgen pictogrammen


Jumplists

Het laatste onderdeel van de Windows 7-taakbalk dat ik nog wil bespreken, zijn de jumplists. Deze lijstjes komen te voorschijn als de gebruiker met de rechtermuisknop op een item van de taakbalk klikt. In dit lijstje staan bijvoorbeeld recente items, vaak gebruikte items of favoriete locaties. Zo kun je bij de Windows Verkenner toch snel naar bepaalde mappen met behulp van gepinde items. Ook in het menu Start zitten deze snellijsten, hetzij in iets andere vorm. Overigens zijn ontwikkelaars geheel vrij om jumplists naar eigen smaak in te richten.

Ik denk dat de Windows 7-taakbalk even wennen is, maar uiteindelijk zullen de meeste mensen hem wel een stuk efficiënter vinden. Het beste advies dat ik je kan geven is: probeer ‘m een paar weken. Indien je ‘m niets vindt, kun je terug naar een gemengde taakbalk waarbij open applicaties wel labels hebben en je dus meer duidelijkheid hebt.


Een jumplist van in dit geval Adobe Dreamweaver CS4