2min

Tags in dit artikel

,

Thuisgroepen en sneltoetsen

Een van de belangrijkere nieuwe functies is Thuisgroepen (of HomeGroups op z’n Engels). Thuisgroepen is een netwerkfunctie die het makkelijk maakt om bestanden zoals muziek, video’s en documenten, maar ook printers, te delen met andere pc’s thuis in het netwerk. Om deze functie te starten moet je even naar het Configuratiescherm of naar de Windows Verkenner.

Aldaar wordt een wizard gestart die uit slechts twee stappen bestaat. In de eerste stap moet de gebruiker even kiezen welke bibliotheken er gedeeld moeten worden en of printers gedeeld moeten worden. Standaard worden documenten niet gedeeld, maar de overige bibliotheken wel. In de tweede stap wordt enkel een wachtwoord gegeven dat op andere Windows 7-pc’s ingevoerd moet worden, zodat deze mee kunnen doen aan de thuisgroep.


Een nieuwe thuisgroep aanmaken


Zodra een andere Windows 7-computer deelneemt aan het netwerk, zal de thuisgroep-pc laten weten dat er bestanden gedeeld kunnen worden, maar dat je eerst even die nieuwe pc aan de thuisgroep moet hangen. Zodra je eenmaal meer dan één pc in je thuisgroep hebt zitten, kun je de Windows Verkenner gebruiken om de gedeelde bestanden te bekijken. Overigens kun je ook in heel Windows 7 in alle gedeelde bibliotheken zoeken, dus ook vanuit het menu Start.

Het wachtwoord wordt automatisch gegenereerd en kan best wel een lastig te onthouden code zijn. Echter, het is altijd mogelijk het wachtwoord in het Configuratiescherm op te vragen en uit te printen.

Sneltoetsen


Hoewel Windows 7 weinig zal veranderen aan het gebruik van de muis en het toetsenbord, maakt het het gebruik van deze twee invoermethodes wel eenvoudiger. De muis is nu makkelijker in het gebruik door functies als Aero Snap, Aero Peek en Aero Shake.

Om ook het toetsenbord eenvoudiger te gebruiken, heeft Microsoft enkele nieuwe sneltoetsen gemaakt die ook echt handig zijn en erg veel lijken op hun muistegenhangers. Hieronder zie je enkele nieuwe sneltoetsen:
  • Windows-toets + pijl omhoog: venster maximaliseren
  • Windows-toets + linker- of rechterpijl: venster links respectievelijk rechts uitlijnen tot de helft van het scherm
  • Windows-toets + pijl omlaag: venster minimaliseren
  • Windows-toets + Home-toets: alle behalve het actieve venster minimaliseren
  • Windows-toets + spatie: Aero Peek activeren
  • Windows-toets + shift + pijl links/rechts: het actieve venster naar de linker- of rechtermonitor verplaatsen
  • Windows-toets + T: miniweergaves weergeven op taakbalk of nieuwe applicatie openen indien op enter wordt gedrukt
  • Windows-toets + P: wisselen tussen een projector en beeldscherm
  • Windows + plustoets (+): inzoomen
  • Windows + mintoets (-): uitzoomen
  • Shift + klik met linkermuisknop: nieuw venster openen van open applicatie