3min

Tags in dit artikel

,

Compatibiliteit & betrouwbaarheid

Het belangrijkste en zonder twijfel ook de belangrijkste reden waarom Windows Vista een flop is geworden, is hardwarecompatibiliteit. Omdat Windows Vista eigenlijk al een goed, nieuw drivermodel heeft, heeft Windows 7 deze grotendeels overgenomen. Dit heeft als gevolg dat veel hardware die werkt met Windows Vista ook zal werken met Windows 7.

Maar ook omdat Microsoft al enkele maanden klaar is met de ontwikkeling van Windows 7, zijn hardwarefabrikanten dit keer wel al bezig met het compatibel maken van hun hardware. Iets wat, om redenen die mij in ieder geval onbekend zijn, niet gebeurde bij Windows Vista.

Als je zeker wilt weten of jouw pc Windows 7 aan kan en of voor alle hardware drivers beschikbaar zijn, kun je het beste even de Windows 7 Upgrade Advisor installeren. Dit kleine programmaatje analyseert alle software en hardware en geeft duidelijk eventuele problemen en adviezen aan. Overigens wordt ook voor de installatie van Windows 7 een compatibiliteitsrapport gemaakt, maar als dan blijkt dat je Windows 7 niet kunt installeren, is het natuurlijk al te laat.

In eerdere Windows-versies en in Windows 7 heb je de mogelijkheid om .exe-bestanden in compatibiliteitsmodus uit te voeren. Dit kon je doen door met de rechtermuisknop op een .exe te drukken, te kiezen voor Eigenschappen en vervolgens voor Compatibiliteit. Omdat deze functionaliteit nogal verborgen is voor de normale thuisgebruiker, is er een wizard toegevoegd in het Configuratiescherm waarmee dit proces geautomatiseerd uitgevoerd wordt.

Overigens is die wizard onderdeel van het nieuwe platform Probleemoplossing in Windows 7. Dit op PowerShell-gebaseerde platform is gemaakt om veelvoorkomende hardware- en softwareproblemen op te lossen, zodat de helpdesk het wat rustiger krijgt. Iedereen kan overigens zo’n wizard maken die problemen oplost.


De wizard Programmacompatibiliteit: merk op dat deze lijst alleen wordt weergegeven als er geen problemen vastgesteld zijn


Maar Microsoft gaat verder dan dat. Betrouwbaarheidscontrole, iets wat we in Windows Vista al zagen, is verbeterd en is nu stabieler en verzamelt meer en beter data van crashende applicaties. Met die data gebeurt overigens ook echt iets. Zo bleek dat vijftien procent van de crashes in Windows Vista het gevolg was van geheugencorruptie. Daarom is er fault-tolerant heap toegevoegd dat dit soort fouten tegengaat.

Windows XP Mode


Om de compatibilteit verder te garanderen, is er een virtuele machine in Windows 7 beschikbaar genaamd XP Mode. Deze machine moet je apart downloaden en hij is eigenlijk niets meer dan een geïntegreerde, nieuwe versie van Virtual PC waarmee je bijvoorbeeld nog Internet Explorer 6 kunt draaien. XP Mode integreert perfect met de Windows 7-desktop, zo verschijnen geïnstalleerde XP-applicaties ook in het menu Start.

Voor Windows XP Mode moet je echter wel beschikken over Windows 7 Professional of hoger en over een chip die hardwaregebaseerde virtualisatie ondersteunt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat Windows XP up-to-date blijft, anders loop je risico dat je je virtuele machine opnieuw moet installeren door malware-infecties. XP Mode is eigenlijk dan ook een tijdelijke oplossing.

Voor grootbedrijf heeft Microsoft overigens Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V). Deze centraal beheerde applicatie kan software virtualiseren en kan deze software toegang geven tot de mogelijkheden van de host (mappen en hardware). Bovendien kan het Windows 7- en gevirtualiseerde software naast elkaar uitvoeren.