3min

Tags in dit artikel

,

Internet

Ook op het gebied van internetfuncties is het een en ander veranderd. Als eerste is er Internet Explorer 8. Echter, omdat deze browser ook beschikbaar is voor Windows XP en Windows Vista en omdat hij geen voordelen heeft op Windows 7, heb ik deze al eerder apart behandeld. Meer over IE8 en de functies kun je hier vinden.

Als tweede wijziging is er geen Internet Explorer 8, omdat het eindelijk mogelijk is om Internet Explorer uit Windows te verwijderen. Natuurlijk, je verwijdert alleen de front-end, omdat de back-end benodigd is voor allerlei software. Maar je kunt de browser in ieder geval onbruikbaar maken. Overigens blijven na het deïnstalleren wel installatiebestanden achter zodat je niet de Windows-dvd erbij hoeft te pakken. Het is onbekend of je deze bestanden kunt en mag verwijderen.

Als derde wijziging zijn de Windows Vista-programma’s Windows Kalender, Windows Mail, Windows Messenger, Windows Movie Maker en Windows Fotogalerie verwijderd. Standaard krijg je dus vrij weinig bij een nieuwe Windows 7-installatie. Deze keuze is mogelijk gemaakt om de Europese Unie voor te zijn met klachten.

In plaats van die applicaties kun je nu aan de slag met Windows Live Essentials. Eigenlijk precies hetzelfde als bovengenoemde, maar dan net even wat beter. Omdat deze eigenlijk ook onderdeel zijn van Windows 7 zal ik er even wat over vertellen.

Windows Live Essentials


Microsoft heeft de meeste vooruitgang gemaakt met Windows Live Mail – de vervanger van Outlook Express en Windows Mail. Windows Live Mail biedt ondersteuning voor e-mail, nieuwsgroepen, kalenders en contacten en presenteert dat alles in een Outlook-achtige interface. Eindelijk een goede, gratis e-mailclient, zeker in vergelijking met Windows Mail.

Ook onderdeel van Essentials is Windows Live Messenger en dat is waarschijnlijk ook hoe je in aanraking komt met deze suite. Messenger is de veelgebruikte, in ieder geval in Nederland, chatclient van Microsoft, die waarschijnlijk wel bekend is.

Windows Live Movie Maker kan nu nog steeds video bewerken, maar doet dat met onder meer YouTube-integratie en een vernieuwde interface. Deze interface is ook al geleend van het Office-team en heeft de nieuwe Scenic Ribbon die je ook gaat zien in Office 2010.

Windows Live Photo Gallery is de fotobeheerapplicatie van Microsoft. Het voordeel ten opzichte van Windows Fotogalerij in Windows Vista is vooral de integratie met het Windows Live ID. Dit betekent dat je foto’s tussen twee of meer pc’s kunt synchroniseren via Windows Live Sync. Andere handige functies van deze applicatie zijn gezichtsherkenning, het snel herschalen en roteren van afbeeldingen en de mogelijkheid om van meerdere foto’s één grote panoramafoto te maken.


Windows Live Photo Gallery dat een aantal afbeeldingen weergeeft


De laatste belangrijke applicatie van de suite heet Windows Live Writer. Zoals de naam al doet vermoeden is het mogelijk om met deze applicatie blogs te schrijven en te publiceren op het internet. Je kunt met Writer onder meer direct bloggen naar Windows Live Spaces, SharePoint blogs, Blogger, LiveJournal, TypePad, WordPress, Telligent Community, PBlogs.gr, JournalHome, de MetaWeblog-API, de Movable Type-API, Blogengine en alle andere blogs die really simple discoverability ondersteunen. Ook Writer is een erg krachtige applicatie.

Naast bovenstaande applicaties krijg je nog een werkbalk meegeleverd die dit keer wel handig is, tenminste, als je een fervente Windows Live-gebruiker bent. Via de werkbalk kun je eenvoudig bij je foto’s, e-mail, kalender en meer via Internet Explorer. Daarnaast wordt Silverlight, Family Safety (ouderlijk toezicht online), de Outlook Connector (voor Hotmail-verbindingen via Office Outlook) en de Office Live Add-in (online documenten opslaan) meegeleverd.