3min

Tags in dit artikel

,

Beveiliging

Windows Vista is een veilig besturingssysteem. Het heeft maar liefst zestig procent minder last van inefecties dan een up-to-date Windows XP-installatie. Het was misschien ondergewaardeerd vanwege gebruikersaccountbeheer, maar dat was eigenlijk onterecht en overdreven, tenslotte verdwenen veel van die meldingen na een zeer korte tijd. Hoe dan ook, Microsoft heeft geluisterd naar alle kritiek, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de veiligheid.

Gebruikersaccountbeheer (user account control) zorgt ervoor dat iedereen met minder rechten werkt. Accounts met minder rechten betekent dat er minder dingen veranderd kunnen worden en dat malware dus ook minder schade aan kan richten. Tenslotte, als het geen toegang heeft tot map X, valt er weinig kapot te maken in die map.

De standaardinstellingen zijn in Windows 7 gewijzigd. Niet langer word je gewaarschuwd als je een Windows-instelling probeert aan te passen, wat veel gebruikers ongetwijfeld fijn zullen vinden. Natuurlijk word je nog wel gewaarschuwd voor programma’s dit toegang willen tot bepaalde Windows-mappen en -instellingen.

Het beheren van gebruikersaccountbeheer is wel iets wat verbeterd is – ja inderdaad, ik vind minder waarschuwingen geen verbetering. Met een eenvoudige schuifregelaar is het mogelijk om de instellingen aan te passen of om user account control helemaal uit te zetten.

Ouderlijk toezicht


Het ouderlijk toezicht is nauwelijks veranderd. De voornaamste wijziging is het verwijderen van de webfiltercontrole en het melden van activiteiten. Deze functie kan toegevoegd worden via Windows Live Safety in de Windows Live Essentials-suite, maar het is ook mogelijk dat derde partijen software hiervoor schrijven. Andere functies van het ouderlijk toezicht bestaan uit het beperken van de aanmeldtijd, het beperken van gamen en het blokkeren van software.

Windows Defender


Net als het ouderlijk toezicht is ook Windows Defender hetzelfde gebleven en is er functionaliteit verwijderd. De Software Explorer is weggehaald wat eerlijk gezegd best wel een handige functie was. Met de Software Explorer kon je namelijk huidige programma’s, opstartitems, internetverbindingen en Winsock-serviceproviders bekijken en uitschakelen.

Overigens, als je opzoek bent naar ook virusbeveiliging en je wilt er niet voor betalen, dan kun je misschien eens een blik werpen op Microsoft Security Essentials. Dit programma lijkt erg veel op Windows Defender, maar detecteert meer soorten malware. Het is een lekker stil en snel virusprogramma, iets wat veel gebruikers zoeken denk ik.


Windows Defender: weinig nieuws onder de horizon


Windows Back-up


Windows Back-up maakt nu onderdeel uit van elke Windows 7-editie en stelt de gebruiker in staat om een kopie van de harde schijf te maken en om alle bestanden in de bibliotheken en daarbuiten te back-uppen naar een andere locatie. Het enige voordeel dat gebruikers van Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise hebben, is dat ze ook via het netwerk een back-up uit kunnen voeren.

Maar ook als je Windows 7 Home Premium gebruikt, zijn de opties zeker niet beperkt. Back-ups kunnen opgeslagen worden op een externe harde schijf, partitie of tweede, interne harde schijf of een USB-stick. Er is tevens de mogelijkheid om back-ups volgens schema uit te voeren. Zo kan je kiezen voor dagelijks, wekelijks of maandelijks.


Het Windows Back-up-venster waar zojuist een back-up is mislukt


Naast Windows Back-up is ook Systeemherstel onder handen genomen. Deze herstelfunctie geeft meer informatie over de gemaakte wijzigingen en integreert goed met Windows Back-up. Eigenlijk moet ik bekennen dat ik het al een heel lange tijd geleden voor het laatst heb gebruikt, maar het blijft erg handig voor noodgevallen.

Tenslotte is er op het gebied van Schaduwkopieën ook iets veranderd. Deze functie is namelijk niet langer voorbehouden aan Ultimate-gebruikers, iets wat wel zo was bij Windows Vista. Nu kunnen ook gebruikers van Windows 7 Home Premium eerdere versies van bestanden en mappen terughalen. Deze functie kun je bereiken door met de rechtermuisknop op een map of bestand te klikken, te kiezen voor Eigenschappen en vervolgens voor het tabblad Vorige versies.