3min

Tags in dit artikel

,

Meegeleverde programma’s (2)

Windows Media Center


Windows Media Center is een programma dat maar weinig is veranderd de afgelopen vier jaar. In Windows Vista werd de interface iets opgefrist ten opzichte van de versie in 2005 en waren er under the hood wat wijzigingen, maar daar bleef het bij.

In Windows 7 is hetzelfde aan de hand. De applicatie is weliswaar stabieler en sneller dan eerst, maar de de interface is eigenlijk nog steeds precies hetzelfde. Media Center ondersteunt dezelfde mediaformaten als Media Player en heeft nu ondersteuning voor meer tv-tunerkaarten, de mogelijkheid om internetinhoud weer te geven en ondersteuning voor kleurcodes in de tv-gids en native QAM. Bovendien is het TV Pack 2008 aanwezig.

Deze release zal menigeen dus niet warm of koud maken. Maar ja, het werkte al en het werkt nu nog steeds, dus het is niet zo’n groot probleem dat de wijzigingen wat te wensen over laten.


Het bekende menu van Windows Media Center


Windows Dvd branden


Waar Microsoft wel een steek heeft laten vallen, is in Windows Dvd branden. Deze applicatie is precies hetzelfde als die van Windows Vista, op één gewijzigde kleur na. Je kunt er videobestanden mee verzamelen en er een dvd van maken. Dat wil zeggen dat je een menu kunt toevoegen en de videobestanden om kunt zetten naar MPEG-2-video en Dolby Digital-audio. Saillant detail is overigens dat andere applicaties van deze mogelijkheden gebruik kunnen maken.

Schijfkopiebestanden branden


Geheel nieuw is de applicatie waarmee schijfkopiebestanden (onder meer ISO) op een cd/dvd gebrand kunnen worden. Het is een simpel programma waarbij je ervoor kunt kiezen om de schijf te controleren na het branden. Het is echter niet mogelijk de brandsnelheid te kiezen, noch andere dingen. Maar het grootste nadeel is nog wel dat de applicatie niet gebruik maakt van de voortgangsbalken in de taakbalk.

Rekenmachine


Sinds versie 1.0 is er al een rekenmachine in Windows aanwezig. Net als de andere Windows-applicaties is ook deze applicatie tot en met Windows Vista grotendeels hetzelfde gebleven, hoewel er in Windows 3.0 een wetenschapmodus werd toegevoegd en de interface hier en daar een beetje verbeterd werd, bleef het daar wel bij.


De nieuwe rekenmachine met het werkblad Hypotheek


De rekenmachine heeft nu echter werkbladen, te verstaan hypotheek, voertuiglease en brandstofverbruik. Met deze werkbladen kun je eenvoudig veelgemaakte berekeningen automatisch uitvoeren. Een erg handige toevoeging bovenop de verfrisde interface.

Wat er niet meer in zit en wat eruit kan


Windows 7 Ultimate-gebruikers zullen het moeten doen zonder Ultimate Extras, wat enigszins vreemd is. Hoewel Ultimate Extras nooit van de grond zijn gekomen, was DreamScene toch een aardige toevoeging en had dit programma best aanwezig mogen zijn in een aantal edities van Windows 7.

Ook weg van terug is Windows Meeting Space. Met Meeting Space, dat via p2p werkt, konden gebruikers eenvoudig samenwerken door bijvoorbeeld werkbladen te delen, te chatten, bestanden te verzenden en meer. Het programma is de opvolger van de NetMeeting-applicatie, hoewel Meeting Space geen audio- en videomogelijkheden heeft.

Indien je nog steeds gebruik maakt van het klassieke menu Start, heb je pech. Microsoft heeft het namelijk uit Windows 7 verwijderd, wat betekent dat je aan het toch wel superieure, nieuwere menu Start vastzit. Misschien iets wat vooral Windows XP-gebruikers niet erg zullen waarderen.

Tenslotte is het spel InkBal en zoals eerder gezegd Windows Mail, Windows Kalender en Windows Fotogalerij verwijderd uit Windows 7.

In Windows Vista was het al mogelijk om bepaalde Windows-onderdelen te verwijderen en Microsoft heeft het nu mogelijk gemaakt om nog meer onderdelen uit Windows 7 te halen. Onder meer Windows Dvd branden, Windows Media Player, Windows Media Center, Internet Explorer 8, Windows Gadget Platform, Windows Search en Windows Faxen en Scannen kunnen allemaal onklaar worden gemaakt.


Windows-onderdelen toevoegen of uitschakelen


Vreemd genoeg kunnen applicaties als Paint, WordPad en Rekenmachine weer niet verwijderd worden, terwijl je zou verwachten van wel omdat deze applicaties toch niet zo diep in het systeem zitten als bijvoorbeeld Internet Explorer 8 of Windows Media Player 12. Een vreemde zaak.