2min

Tags in dit artikel

,

Opmerkingen

De eerste opmerking die ik heb, gaat over Device Stage. Dit nieuwe platform moet ervoor zorgen dat er minder crapware geleverd wordt met nieuwe hardware en moet een beetje consistentie brengen. Stel je wilt een telefoon beheren, dan is de kans groot dat je daarvoor software van de fabrikant moet gebruiken.

Microsoft wil dat veranderen door mogelijkheden in Windows 7 te bieden. Zo kun je vanuit het Configuratiescherm via Apparaten en printers eenvoudig taken uitvoeren van apparaten, taken die ingevuld kunnen worden door de fabrikant. Op die manier is de gebruikservaring voor elk apparaat hetzelfde en kan de gebruiker eenvoudiger functies vinden.


Device Stage: de standaardtemplate voor een alles-in-eenprinter


De tweede opmerking die ik heb is het belachelijke gedrag van het menu Start. Ik snap er helemaal niets van. Zoals je misschien wel weet heeft het menu Start een zoekvak onderin. Je drukt op de Windows-toets, voert een zoekterm in en drukt op enter en de beste hit wordt gestart of geopend.

Maar waarom is het dat als ik rekenmachine typ, ik Windows-gadgets te zien krijg? Terwijl, als ik rekenmachi invoer – dit is geen grap – wel de rekenmachine te zien krijg. Hetzelfde geldt voor kladblok en een aantal andere software, gelukkig niet voor alle. Belachelijk.


Nee, het werkt echt niet…


De derde opmerking die ik heb is alleen bedoeld voor mensen met een nForce-pc die van plan zijn Windows 7 64-bit te installeren. Wacht er even mee! Windows 7 64 bit in combinatie met een nForce 6- of nieuwere chipset kan niet fatsoenlijk overweg met USB-apparaten. Dit is een gigantisch probleem dat Microsoft hopelijk voor de release nog kan fixen en waarvoor op dit moment alleen workarounds beschikbaar zijn.

Wat bedoel ik met het niet overweg kunnen met USB-apparaten? Nou, de verbinding wordt simpelweg verbroken met USB-apparaten op willekeurige momenten. Back-ups mislukken, mediaspelers kunnen niet meer gesynchroniseerd worden en data komt niet meer aan. Vreemd genoeg heeft Windows Vista 64 bit nergens last van.

Op dit moment is de enige workaround om in een opdrachtprompt met administratorrechten het commando bcdedit /set truncatememory 0x80000000 uit te voeren, zodat niet 4 maar 2 GB van het RAM gebruikt wordt. Dit schijnt het probleem te verhelpen, maar dit zal ook voor de meeste gebruikers onaanvaardbaar zijn. Overigens kun je deze wijziging weer ongedaan maken door bcdedit /deletevalue truncatememory uit te voeren in een eveneens met administratorrechten uitgevoerd opdrachtprompt.

De laatste opmerking die ik heb, is het energiebeheer middels een opdrachtprompt. Door het commando powercfg -energy in cmd.exe met administratorrechten in te voeren, wordt een HTML-bestand op in de map Windows/system32 (eerst even kopiëren naar de desktop) geplaatst waarin uitgebreide gegevens staan over het stroomverbruik van je computer, zoals welke apparaten nu de meeste stroom verbruiken. Erg handig.


Het energierapport van powercfg -energy