3min

Tags in dit artikel

,

Meegeleverde programma’s

Voor het eerst sinds Windows 95 is Paint aardig vernieuwd. Waar in Windows Vista hier en daar een functie een beetje verbeterd was en de pictogrammen wel vernieuwd waren, heeft Microsoft voor het eerst een frisse, nieuwe fotobewerkingsapplicatie afgeleverd.

Paint


Oké, oké, de meeste wijzigingen zijn gemaakt in de gebruikersinterface. Zo heeft ook deze Windows 7-applicatie een lintinterface (Ribbon UI) gekregen. Misschien was dat een beetje overbodig, want zoveel functies heeft Paint nu ook weer niet, maar het is in ieder geval consistent met WordPad en Microsoft Office 2007, een veelgebruikte applicatie.

Standaard slaat Paint nu afbeeldingen op in het PNG-formaat, waar het in Windows Vista nog koos voor de JPEG-indeling. Daarnaast kunnen er nu vormen met anti-aliasing gemaakt worden en zijn er verschillende nieuwe brushes bijgekomen die meer realisme aan je Paint-kunstwerk zouden moeten toevoegen.


Het vernieuwde Paint


WordPad


Zoals ik net al zei, is ook WordPad vernieuwd met de lintinterface. Met WordPad kun je eenvoudige documenten aanmaken, maar sinds Windows Vista geen Office-bestanden meer openen omdat die niet correct werden weergegeven. Wel wordt het ODF-formaat ondersteund, iets waar bijvoorbeeld OpenOffice.org aanhanger van is. Ook kun je Office Open XML-bestanden openen. Verder kan ik er eigenlijk niet zoveel over vertellen, en dat hoeft ook niet gezien de meesten waarschijnlijk kiezen voor OpenOffice.org of Microsoft Office.


De nieuwe WordPad; merk de knop Paint-afbeelding invoegen op


Windows Media Player 12


Misschien wel een veel meer gebruikte applicatie is Windows Media Player. Versie 12 wordt nu standaard meegeleverd met Windows 7 en zal naar verwachting binnenkort ook wel als download worden aangeboden voor Windows Vista-gebruikers. Of ook Windows XP-gebruikers van deze nieuwe speler kunnen profiteren, blijft de vraag. Het lijkt waarschijnlijk gezien de speler nog veel op versie 11 lijkt.

De eerste belangrijkste functie is de integratie met Windows 7. Alle muziek die je toevoegt aan je bibliotheek Muziek wordt automatisch toegevoegd aan de mediatheek van Windows Media Player. Ook heeft de player integratie met de nieuwe functies van de taakbalk en kun je in de miniweergave van versie 12 van Windows Media Player muziek pauzeren, starten of juist overslaan. Hetzelfde geldt overigens voor iTunes 9.

Zoals al in een van de eerdere recensies over Windows 7 besproken, bestaat Windows Media Player nu uit twee modi: een mediatheekmodus en een afspeelmodus. In de afspeelmodus verdwijnen alle menu-items en zie je alleen nog een simpel venster met de albumillustratie van het huidige nummer of de visualisatie. Knoppen om bijvoorbeeld de muziek te pauzeren komen alleen tevoorschijn als je met je muis over het venster gaat.


De afspeelmodus van Windows Media Player 12: erg minimalistisch


Hetzelfde geldt voor het afspelen van video’s waar deze afspeelmodus eigenlijk echt tot zijn recht komt. Bij video wordt het venster ook automatisch herschaald naar de originele grootte van de video. Overigens, zodra je een dvd invoert en kiest voor Windows Media Player, begint het afspelen automatisch in het volledige scherm.

Qua formatenondersteuning is er ook het een en ander veranderd. MOV, MP4, H.246, AAC, XviD, DivX en MPEG-4 worden nu allemaal ondersteund, wat dus betekent dat je QuickTime vaarwel kunt zeggen (waarschijnlijk niet want iTunes heeft het nodig, maar misschien dat dat nu gaat veranderen, Apple?).

Het laatste gebied waar Microsoft met Windows Media Player 12 veel vooruitgang heeft geboekt, is het delen van media. Net als in versie 11 kun je eenvoudig andere mediatheken in het netwerk bekijken en downloaden, maar dat is in versie 12 slechts het topje van de ijsberg. Nieuw is Play To waarmee je media naar bijvoorbeeld een Xbox 360 of een ander media-apparaat kunt pushen.

Daarnaast is het mogelijk om met de functie Remote Media Streaming media via het internet naar pc’s waar dan ook te streamen. Hiervoor moet je wel iets met thuisgroepen en Windows Live ID’s doen, zodat de juiste pc wordt benaderd. Helaas heb ik deze functie zelf nog niet kunnen testen.


Afspelen met (beter bekend als Play To) speelt op dit moment af naar de Xbox 360 (let op dat je Windows Media Center eerst op je 360 moet activeren)