3min

Tags in dit artikel

,

Windows-bureaublad (1)

Ik gebruik Windows 7 nu al een paar maanden en als een vaste Windows Vista-gebruiker (ja, in januari 2007 heb ik de Ultimate-editie (OEM) aangeschaft) is het even wennen.

De installatie is precies hetzelfde als die van Windows Vista. Zowel grafisch als de vragen die gesteld worden als de onderdelen waaruit de installatie bestaat, die overigens informatie verzamelen en installeren zijn.

Het eerste wat je opvalt aan het bureaublad van Windows 7 is dat het helemaal leeg is. Alleen het pictogram Prullenbak staat op je bureaublad en aan de vernieuwde taakbalk zijn alleen Internet Explorer, Windows Media Player en Windows Verkenner vastgemaakt. Verder niets. Geen gadgets zoals bij Windows Vista, geen ballon die je vraagt om een rondleiding en slechts drie systeempictogrammen: geluid, netwerk en het Onderhoudscentrum (oké, en natuurlijk de tijd en datum).


De lege standaarddesktop van een nieuwe Windows 7-installatie


Wel verschijnt er bij het opstarten het introductiecentrum dat best handig is. Zo kun je Windows Live Essentials installeren, een must waarover later meer, back-ups instellen, ook een aanrader, en een thuisgroep instellen.

Het is een erg goed begin, ik houd van een opgeruimde desktop en dat is precies wat Microsoft biedt. Natuurlijk zullen pc-fabrikanten het veprutsen met crapware die je niet wilt en die waarschijnlijk je register overhoop haalt, maar dit keer slaat Microsoft qua eerste indruk de spijker op zijn kop.

Je bent vrij om met de Windows 7-desktop te doen wat je wilt. Je kunt overal gadgets plaatsen, snelkoppelingen, je kunt de Aero-kleur aanpassen, geluiden wijzigen en natuurlijk de bureaubladachtergrond veranderen (behalve in Windows 7 Starter: de netbookeditie).

De gadgets zijn overigens helemaal niet veranderd en standaard krijg je nog steeds de gadgets Afbeeldingspuzzel, Diavoorstelling, Kalender, Klok, Nieuwsfeeds, Processorcontrole, Valuta en Weer. De enige nieuwe gadget is die van Windows Media Center. Toch is het een beetje een gemiste kans dat Microsoft hier niet meer mee heeft gedaan, maar goed, je kunt duizenden gadgets via de Windows Live Gallery downloaden.

Overigens is het ook mogelijk om gadgets rechts of links uit te lijnen op je desktop. Je hoeft ze alleen maar te slepen en ze springen vanzelf recht onder elkaar, dus eigenlijk bestaat de sidebar nog gewoon, zij het transparanter.

Daarnaast zijn de thema’s terug. Voor het laatst gezien in Windows ME, maar nu dus terug in Windows 7. Een thema bestaat uit een bureaubladachtergrond (of meerdere die om een bepaalde tijd automatisch wisselen), geluiden en een Aero-vensterkleur. Standaard worden er vijf thema’s van erg hoge kwaliteit meegeleverd, maar ook hier weer: iedereen kan een thema maken.


Het nieuwe onderdeel van het Configuratiescherm waar je thema’s kunt kiezen


Vensterbeheer

Het beheer van vensters in Windows 7 is een typisch gevalletje van hoe kon ik ooit zonder – er zijn er meer in Windows 7 hoor. Echt waar, hoe kon ik ooit zonder dat superefficiënte automatisch uitlijnen van vensters? Je sleept een venster naar de bovenkant van het scherm en het wordt gemaximaliseerd.

Indien een venster is gemaximaliseerd, hoef je alleen maar de titelbalk omlaag te slepen om het venster weer kleiner te maken. En hetzelfde geldt voor de linker- en rechterkant van het scherm. Met die twee kanten kun je vensters halveren zodat je ze eenvoudig naast elkaar kunt zetten. On-ge-loof-lijk.


Die transparante lijn geeft de vorm weer die het venster aanneemt als de muis wordt losgelaten


En dan is er natuurlijk nog Aero Peek. Kijk, de vernieuwde taakbalk heeft zogenaamde miniweergaves. Indien je met je muis over een miniweergave gaat, krijg je een voorbeeld te zien van dat venster. Van de overige vensters zie je op je bureaublad alleen nog het vensterkader.

Overigens is hier wel een klein probleem mee. Indien je je muis namelijk weer van die miniweergave afhaalt, verdwijnt het venster. Iets wat mogelijk niet alle mensen verwachten en kunnen waarderen, denk ik.


Miniweergaves en de nieuwe taakbalk in actie


En ook ALT + TAB maakt van deze functie gebruik. Telkens als je een venster verdergaat, zie je een voorbeeld van dat venster. Idem dito met de functie Bureaublad weergeven, alhoewel het dan geldt voor alle vensters.