3min

Tags in dit artikel

,

Upgraden

Het begint natuurlijk allemaal bij de Windows 7-edities. Hoewel de meeste pc-gebruikers Windows 7 pas zullen gebruiken als ze een nieuwe pc kopen, zullen er ook een aantal zijn die een OEM- of retailversie uit de winkel zullen halen. Het heeft weinig zin opnieuw te vertellen wat al eerder duidelijk werd gemaakt, daarom verwijs ik even door naar de column Windows 7: de edities waar alle informatie staat die je nodig hebt betreffende de edities.

Upgrade


Windows 7 wordt net als Windows Vista op twee manieren verkocht: een upgradeversie en een ‘volledige’ versie. De upgradeversie is bedoeld voor Windows Vista-, Windows XP- en Windows 2000-gebruikers die graag willen overstappen op Windows 7. Eigenlijk iedereen dus. Met de upgradeversie kun je overigens gewoon een schone installatie uitvoeren.

Dan is er nog de volledige versie. Deze versie is bedoeld voor mensen die een computer zonder besturingssysteem hebben. Voor een volledige versie betaal je dan ook een stuk meer dan voor een upgradeversie, terwijl beide versies precies hetzelfde kunnen – stille hint.

De makkelijkste en misschien snelste manier om Windows 7 te installeren, mocht je het in de winkel gekocht hebben, is om een schone installatie uit te voeren. Je kunt in dat geval wisselen van 32 naar 64 bit en het kan nooit kwaad om even opnieuw te beginnen met helemaal geen software. Je bent dan altijd verzekerd van de nieuwste versie.

Daarnaast ben je ook minder tijd kwijt. Een schone installatie van Windows 7 is op de gemiddelde pc binnen een half uur voltooid, terwijl een upgrade-installatie vanaf Windows Vista (waarbij al je programma’s en bestanden dus behouden blijven) ongeveer drie uur in beslag kan nemen. En dan bestaat de kans dat sommige software niet werkt en je nieuwe Windows-versie onklaar maakt, hoewel daar goed op gecontroleerd wordt.



Voor Windows XP-gebruikers die willen upgraden naar Windows 7 is het verhaal iets anders. Zij kunnen alleen een schone installatie uitvoeren, wat een beetje vreemd is. Het was namelijk wel mogelijk om zonder het verwijderen van programma’s en bestanden op te waarderen van Windows XP naar Windows Vista. En Windows 7 verschilt nu ook weer niet zoveel met Windows Vista.

Hoe dan ook, laten we niet vergeten dat Windows XP acht jaar oud is en dat gebruikers ervan de Windows Easy Transfer-tool meegeleverd krijgen. Deze tool verzamelt documenten, bestanden en mappen en kan ze via het netwerk, een USB-stick of een ander medium overzetten op je nieuwe Windows 7-pc of -installatie. Daarnaast heeft Windows 7 de mogelijkheid om tijdens een schone installatie alle oude bestanden in een map genaamd Windows.old te bewaren, zodat je razendsnel al je oude bestanden terug kunt zetten.

Voor Windows Vista-gebruikers is het echter een stuk ingewikkelder om te upgraden. Om een upgrade uit te voeren (dus geen schone installatie), moet je dezelfde architectuur en dezelfde of duurdere editie hebben. Dus stel je hebt Windows Vista Business 32 bit, dan kun je alleen upgraden naar Windows 7 Professional of Windows 7 Ultimate 32 bit. Wil je een 64 bitversie van Windows 7 gebruiken, dan moet je een schone installatie uitvoeren.

Huidige Windows-versie Upgrade naar Windows 7 Home Premium Upgrade naar Windows 7 Professional Upgrade naar Windows 7 Ultimate
32 bit/64 bit 32 bit/64 bit 32 bit/64 bit
Windows 2000 32 bit Schone installatie Schone installatie Schone installatie
Windows XP 32 bit Schone installatie Schone installatie Schone installatie
Windows Vista Home Basic 32 bit Ja/nee Ja/nee Ja/nee
Windows Vista Home Basic 64 bit Nee/ja Nee/ja Nee/ja
Windows Vista Home Premium 32 bit Ja/nee Ja/nee Ja/nee
Windows Vista Home Premium 64 bit Nee/ja Nee/ja Nee/ja
Windows Vista Business 32 bit Nee/nee Ja/nee Ja/nee
Windows Vista Business 64 bit Nee/nee Nee/ja Nee/ja
Windows Vista Ultimate 32 bit Nee/nee Nee/nee Ja/nee
Windows Vista Ultimate 64 bit Nee/nee Nee/nee Nee/ja


Merk aan bovenstaande tabel op dat met upgraden dus bedoeld wordt dat je programma’s en bestanden behouden blijven. Indien er een ‘nee’ staat wordt dus bedoeld dat je per se een schone installatie uit moet voeren en dat je alle programma’s opnieuw moet installeren en je bestanden weer terug moet zetten.