3min

Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


De Galaxy Note II is voorzien van een quad-core Cortex A9-processor. Deze processor vind je ook terug in de Samsung Galaxy S III, maar in deze telefoon draait de processor op een kloksnelheid van 1,4 GHz. In de Note II is die snelheid verhoogd tot 1,6 GHz. De Galaxy Note II zou het vlaggenschip van Samsung zodoende qua snelheid dus voorbij moeten steken.

Ook de GPU van de Note II is dezelfde als die van de Galaxy S III. Het gaat om Samsung’s eigen Mali-400MP. Deze GPU zagen we ook al terug in bijvoorbeeld de Galaxy S Advance. Deze telefoon deed het qua prestaties ten opzichte van andere modellen relatief goed. Omdat de Note II zich in een hele andere prijsklasse bevindt zegt dit echter niet zo veel, maar hierover lees je meer bij de resultaten uit de benchmarks.

Achter de klep van de Galaxy Note II vinden we een micro SD-poort en een tray voor een micro simkaart. Zoals aangegeven kan de micro SD-kaart een maximale grootte hebben van 64GB. De accu van de Note II heeft een maximale capaciteit van 3100 mAh en dat is voor een smartphone gigantisch, maar dit is dan ook wel een gigantische smartphone die dankzij het grote scherm ook een enorme acculading behoeft. In de klep zit de NFC-ontvanger verwerkt, want dat is een techniek die de Galaxy Note II ondersteunt.


Bouwkwaliteit


De Galaxy Note II voelt stevig aan. Het scherm geeft weinig mee wanneer je er druk op uitoefent en ook op andere plekken lijkt het toestel erg stevig te zijn. De gemiddelde val die smartphones helaas wel eens moeten doorstaan zullen waarschijnlijk geen fatale afloop hebben voor deze smartphone, al blijft het scherm natuurlijk een risicovol onderdeel, helemaal dankzij de grootte ervan.

Helaas zijn er toch ook wat nadeeltjes te noemen. De plastic achterkant van de telefoon is op zichzelf erg flexibel en biedt weinig stevigheid. Als die ongeoorloofde val dan toch zal komen, is de kans groot dat de achterkant los zal schieten. Daar blijft het niet bij, want als je de achterkant weer vast probeert te zetten merk je ook dat deze niet eenvoudig terug te zetten is. Dit was een probleem waar ik de eerste Note ook al op betrapte en wat Samsung duidelijk nog niet heeft weten aan te pakken. De achterkant wordt geplaatst met behulp van een aantal kleine klikmechanismes die te lastig in elkaar klikken.

De aansluiting van de micro USB-poort is een ander kritisch punt, maar dan wel voornamelijk in combinatie met de meegeleverde USB-kabel. Als je de telefoon aan de lader legt op een drukke plaats in je woning, zal je na een paar uur meer dan eens tot de conclusie komen dat de telefoon per ongeluk losgekoppeld is tijdens het laden doordat er met het toestel bewogen is. De kabel schiet namelijk vrij eenvoudig uit de aansluiting, met alle gevolgen van dien. Met andere kabels gaat het eveneens relatief eenvoudig, maar wel minder makkelijk, daarom lijkt het een combinatie van kabel en aansluiting te zijn.