Prestaties

Zoals vermeld is het niet mogelijk om gewone Windows-applicaties te draaien in Windows RT. Dat belemmert ons natuurlijk ook flink bij het testen van de hardware, want de gebruikelijke benchmarks zijn nog niet beschikbaar. Er zitten er wel een aantal aan te komen, maar het aanbod is nog miniem. Het draaien van PCMark, 3DMark, Unigine Heaven en andere tests kunnen we vergeten.

We zijn dus aangewezen op browsertests en handmatige tests. Het aantal benchmarks blijft vooralsnog dus gewoon erg beperkt. Met tests als GLBenchmark en 3DMark voor Windows RT op komst, verwacht ik dat het aanbod in de toekomst uitgebreid zal worden.

Met behulp van Futuremark’s Peacekeeper worden de prestaties van zowel het systeem als de browser zelf gemeten. De score is dus niet alleen afhankelijk van het systeem waarop dit gedraaid wordt, maar ook van de eigenschappen van de browser. De Surface RT weet de VivoTab RT van Asus niet te overtreffen in deze tests. Het verschil is niet al te groot, maar wel degelijk aanwezig.


De tweede benchmark die we voor nu aangrijpen is Octane van Google. Dit is een Javascript benchmark die Google in 2012 introduceerde. De Surface RT presteert ook hier niet al te best. Het verschil met de VivoTab RT is hier wat duidelijker.


Net als de VivoTab RT weet ook de Surface RT nog iets goed te maken als het gaat om het opstarten van het systeem wanneer deze volledig uitgeschakeld is. Ook hier is de VivoTab RT wel beter.

Benchmark: Koude start