Prestaties

De HP Stream 14 is een goedkope laptop en wat dat betreft kan je dus ook niet al te veel verwachten van de hardware. HP kiest voor een processor en videokaart van AMD, beide zijn uit de onderkant van het assortiment geplukt. Zo heeft de quad-core processor standaard een kloksnelheid van 1 GHz, dankzij de Turbo-stand kan dit wel tijdelijk worden opgekrikt naar 1,6 GHz.

Tijdens het uitvoeren van onze gebruikelijke benchmarks moest ik helaas bevinden dat de Stream 14 er regelmatig de brui aan geeft. Hetzij met een volledige reboot, of een foutmelding vanuit de specifieke benchmark. De oorzaak is lastig vast te stellen; er verschijnen geen blauwe schermen en bij foutmeldingen vanuit de benchmarks loopt de laptop eerst een paar minuten geheel vast zodat we ook geen temperaturen kunnen uitlezen. Een test van de harde schijf met PCMark 8 bleek volledig onmogelijk. De strekking van het verhaal is wel duidelijk; gebruik de Stream 14 niet als je veel meer wilt doen dan internetten of documenten verwerken.

In PCMark 8 behaalt de Stream 14 vrijwel de laagste score tot op heden, om nog maar eens te benadrukken hoe weinig rekenkracht er in de processor aanwezig is.


Grafisch gezien scoort de Stream 14 niet bepaald beter en wordt een nieuw laagterecord gevestigd in 3DMark.


Op deze pagina zal je kort maar snel duidelijk zijn gemaakt dat de Stream 14 totaal niet geschikt is voor zware taken zoals gaming of het bewerken van foto’s en video’s. Voor deze prijs is dat overigens geen schande en dit is voor veel gebruikers ook helemaal niet nodig, voor hen kan deze laptop desondanks dus wel een reële optie zijn.