Prestaties (systeem)

Samsung heeft er dit jaar voor gekozen om Qualcomm te dumpen en de nieuwe high-end Snapdragon 810 is dan ook niet te vinden in de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. In plaats daarvan zijn de toestellen voorzien van Samsung’s eigen Exynos 7420-chip met maar liefst 8 rekenkernen die het lichte en het zware werk moeten afwisselen.

Wij hebben de chip uiteraard ook op zijn staart getrapt om te kijken wat voor prestaties we uit de smartphone wisten te persen. Nu Samsung ervoor heeft gekozen om Qualcomm aan de kant te zetten verwachten we uiteraard wel dat het bedrijf met zijn eigen chips soortgelijke of nog betere prestaties neer gaat zetten. Op basis van alledaags gebruik is er geen enkele twijfel over de rekenkracht, alles werkt soepel en ik kan op dit vlak iedereen het toestel aanraden, je zal zeker geen rekenkracht te kort komen. De gebruikservaring is gewoon erg soepel.

Als eerste kijken we naar Antutu om te zien wat voor systeemprestatie eruit is geperst.

Benchmark: AnTuTu Benchmark 5 – Total


De benchmark laat duidelijk zien dat Samsung de oren wast van de nieuwe Qualcomm-chips, zowel de HTC One M9 die beschikt over de Snapdragon 810 als de Nexus 6 die beschikt over een Snapdragon 805 blijven ver achter op de Galaxy S6 van Samsung. Samsung heeft duidelijk een flinke voorsprong genomen met de productie van zijn eigen mobiele chips. Het zou mij niet verbazen als meerdere fabrikanten bij Samsung gaan aankloppen voor deze chip.

Grote vraag is natuurlijk wel of dit resultaat alleen in Antutu wordt gehaald of dat meerdere benchmarks tot deze conclusie komen. Daarom nog een tweede systeembenchmark, GeekBench.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


Ook in GeekBench is Samsung met de Galaxy S6 de bovenliggende partij. De Zuid Koreaanse fabrikant heeft een fikse voorsprong.