Scherm: verre van premium

Om het gewenst premium gevoel op te wekken, heeft Asus besloten om zoveel mogelijk pixels in de T300 Chi te proppen. Onze configuratie heeft een schermresolutie van 2560 x 1440, en dat op een 12,5” scherm. Dit resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 235 pixels per inch. Nou klinkt dat allemaal prachtig, er zitten flink wat nadelen aan deze hoge resolutie.

Vergeleken met een 1920 x 1080 Full-HD scherm moeten de CPU en GPU aanzienlijk meer pixels aansturen. Bovendien vereisen meer pixels ook meer licht, en dus meer energie. De hardware van de T300 Chi is daarbij niet de bottleneck, maar de accu wel zoals je verderop kan lezen. En om alles nog net wat erger te maken, het verschil tussen een 2560 x 1440 scherm enerzijds en een 1920 x 1080 versie anderzijds is met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Zeker niet op een relatief klein 12,5” scherm. Onder de streep ervaar je dus geen voordeel van de super hoge resolutie, maar de hardware en accu lijden er wel degelijk onder.

Het goede nieuws is dat Asus in Nederland ook een versie van de T300 Chi op de markt heeft gebracht met een 1920 x 1080 scherm. Het nadeel is dat hier slechts 4GB RAM in zit, en dat is niet uit te breiden. Een versie met een Full-HD scherm en 8GB RAM lijkt niet te bestaan, wat een gemiste kans is. Los van bovenstaande kritiek toont het scherm van de T300 Chi vlijmscherp beeld en tekst waar verder niets op aan te merken valt.

Om hinderlijke reflecties van achtergrondverlichting te minimaliseren, heeft Asus gebruik gemaakt van zogenaamde Zero Gap technologie. Hierbij worden meerdere schermlagen gecombineerd in één stuk glas waardoor in theorie reflecties worden vermeden. Helaas was hier niets van te merken en lijkt het meer op marketingpraat. Vergeleken met een soortgelijk scherm zonder deze technologie was er geen enkel verschil waarneembaar.

Desondanks bied het scherm van de T300 Chi goede kijkhoeken en is het verantwoordelijk voor zeer accurate kleurenreproductie. Door gebruik te maken van gespecialiseerde meetapparatuur kon ik de maximale helderheid (330cd/m²) en de contrast waardes (821:1) bepalen. Beiden zijn meer dan genoeg voor een comfortabele kijkervaring, maar ik ben betere schermen tegengekomen. Denk aan de Acer Aspire Switch 12 die een maximale helderheid van 410cd/m² kan tonen, of de Dell Latitude 7350 met een contrast ratio van maar liefst 1100:1.

Het grootste minpunt van de Asus T300 Chi is de teleurstellende aanwezigheid van backlight bleeding in alle vier de hoeken van het scherm. Om te kunnen bepalen of dit alleen bij ons reviewmodel aanwezig was, of dat het een structureel probleem bleek, hebben we meerdere modellen hierop getest. Helaas had elke T300 Chi hier last van. Voor een apparaat met zo’n hoog prijskaartje, mag dit gewoonweg niet voorkomen. Het is onacceptabel en verre van premium.

Lees meer