5min

Tags in dit artikel

,

Het toestel

Het toestel komt binnen in een stijlvolle zwarte verpakking. De verpakking is vrij groot, maar het toestel is ook niet klein. Als ik de zwarte doos uitpak komt het toestel allereerst prominent naar voren. Als ik dan verder kijk zie ik onder meer de accessoires en het meegeleverde boekwerk liggen. Nou, de verpakking is in ieder geval in orde. Maar hoe zit het nou met het toestel?

De telefoon zelf


De telefoon zelf is zwart en heeft een groot touchscreen. De bel- en ophang-toets zijn eveneens niet fysiek. Er is eigenlijk maar een knop op de bovenkant van het toestel, die ik echt fysiek een knop kan noemen. Dit is de zilveren schuin geplaatste knop. Deze knop dient om in het menu te komen en daar weer weg te gaan, de menu-knop dus.


Verder valt op dat de afwerking mooi gedaan is en dat het toestel best een schoonheidsprijs mag verdienen. Het is allemaal netjes weggewerkt en hier heb ik dan ook absoluut geen klachten over. De degelijkheid is ook prima in orde, alles sluit goed aan en ik heb nergens het idee dat de telefoon elk moment uit elkaar kan klappen.

De zijkanten


Het toestel is wel vrij dik, wat af en toe irritant aanvoelt in mijn broekzak. Het toestel is zo dik omdat er een fysiek QWERTY-toetsenbord op zit. Dat zorgt ervoor dat het typen in ieder geval sneller gaat, mijn bevindingen hiermee komen echter later terug in deze review. Verder heeft de zijkant allemaal knoppen en aansluitingen.

Qua knoppen zit er een knop op om het geluid harder en zachter te zetten, zoals elke telefoon tegenwoordig heeft. Verder zit er een zwart schuifknopje op, waarmee het scherm vergrendeld en ontgrendeld wordt. Daarnaast bevindt zich een MicroUSB-aansluiting om het toestel aan te sluiten op de computer en om het toestel mee op te laden. Hiermee stapt Nokia af van zijn normale aansluitingen en stapt het bedrijf over op het Europese standaard, zoals die een tijd geleden is vastgesteld. Ik kan in ieder geval concluderen dat ik blij ben dat Nokia deze stap heeft gezet. Er is ook een camera-knop aanwezig, die men zowel half als helemaal in kan drukken. Half indrukken betekent een focus en helemaal indrukken is het maken van de foto. Op de kop van het toestel bevindt zich nog een knop om het toestel mee aan en uit te zetten.

Camera’s


In tegenstelling tot vele andere mobiele telefoons heeft de N97 twee camera’s. De eerste zit aan de bovenkant en wordt gebruikt om mee te beeldbellen. De resolutie van deze camera is gewoon VGA en de camera is dan ook weinig bijzonders. Toch is er een mooie en goede lens ingebouwd, waarmee de beeldkwaliteit dus zeer redelijk is.


Aan de achterkant vinden we nog een klepje terug dat een beetje gammel zit. Wat jammer is, aangezien de rest van het toestel zeer degelijk overkomt. Mijn verwachting komt ook uit, het klepje dat de vijf megapixel camera beschermt, doet zijn werk maar half. Het klepje laat namelijk zand en stof door. Hiermee is de lens dus nog niet echt beschermd. De lens van deze vijf megapixel is, net als bij elke andere Nokia, afkomstig van Carl Zeiss. Er zit ook een flitser op, zodat er ook foto’s in het donker genomen kunnen worden.

De binnenkant


Als ik de achterste beschermplaat eraf haal, kom ik een witte batterij tegen. De batterij heeft een Nokia-zegel, waarmee bevestigt wordt dat de batterij daadwerkelijk van Nokia komt. De batterij heeft een capaciteit van 1500mAh. Als ik mijn simkaart in het toestel steek valt op dat het er een frame is gemaakt voor de simkaart. Daar leg je hem in en dan schuif je het frame weer naar binnen. Wat ik zelf zeer positief vindt. Verder is er nog ruimte voor een microSD-kaartje, waarmee je het interne geheugen uiteraard kan uitbreiden.

QWERTY-toetsenbord


Het fysieke QWERTY-toetsenbord is in mijn optiek een groot pluspunt. Dat betekent namelijk dat je sneller kan typen. Tegenwoordig worden de onscreen toetsenborden steeds beter en typt dit ook prima. Maar er gaat qua snelheid niets boven een fysiek QWERTY-toetsenbord. Daar tegenover staat echter wel dat het toestel dikker wordt en dat het toestel er minder stijlvol uit komt te zien. Nu valt dat laatste bij de Nokia N97 wel mee, het fysieke QWERTY-toetsenbord past goed bij de rest de telefoon.


Als ik het toetsenbordje uitschuif glijdt het scherm naar boven. Het toestel staat daarmee boven het schermpje. In mijn optiek is dat niet echt handig, maar in sommige gevallen toch ook weer wel. Het scherm wordt zo gepositioneerd dat je wel prima op het schermpje kan kijken, maar het is irritant als je onderweg eventjes snel wat wil typen. Toch is het niet echt een nadeel, maar een echt voordeel durf ik het ook niet te noemen. Het slide-mechanisme voelt wel stabiel aan.

Accessoires


Wanneer ik de N97 uit de verpakking haal kom ik tot de conclusie dat Nokia het niet gelaten heeft om accessoires mee te leveren. Zo vindt ik naast de telefoon ook een poetsdoekje, een stylus, een headsetje, een verloopstukje, wat handleidingen en een software-cd terug in de verpakking. Wat ontbreekt en mij zeker opviel is een netstroomadapter, ik ga er echter vanuit dat dit komt omdat ik een persmodel gekregen heb.

De software-cd bevat Ovi Store, de nieuwe suite van Nokia om je Symbian-telefoon met je computer te verbinden. Echte nuttige accessoires ben ik overigens niet tegengekomen, het ligt mogelijk aan mij, maar ik vond alleen de headset nuttig. De Stylus – die je aan je telefoon kan hangen, maar ik kan met geen mogelijkheid uitvinden hoe – vind ik persoonlijk niet echt interessant. De poetsdoek kan wel eens handig zijn, maar ik weet bijna zeker dat het gros deze zo kwijt is. Dan mis ik nog een hoesje om de N97 in te doen, die zat eveneens niet bij deze verpakking. Het verloopstukje dient ervoor om te zorgen dat je de Micro-USB-aansluiting kan ‘vervangen’ door de oude Nokia-aansluiting.


Specificaties


Onderdeel Omschrijving
Processor ARM 11
Kloksnelheid processor 434 Mhz
Besturingssysteem Symbian S60 v5
Externe opslag Niet meegeleverd, Micro-SD tot 32gb
RAM 128 MB
Interne opslag 32 gigabyte
Afmetingen 117/55/16 mm
Gewicht 150 g (inclusief batterij)
Scherm 3,5" touchscreen
Resolutie scherm 640 X 360 pixels
Netwerken HSDPA 7.2Mbps / HSUPA 5.76Mbps (900 / 1700/ 2100MHz)
EDGE / GPRS (850/ 900/1800/1900)
Interface Symbian S60 v5 widgets-intro
GPS A-GPS
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
connectiviteit (bedraad) Micro USB-poort en een 3,5 mm-plug
Primaire camera 5 megapixel met PowerLED.
Secundaire camera VGA voor videobellen.
Audio Ingebouwde microfoon, speaker
Batterij Li-ion 1500 mAh.
Spreektijd 570 minuten
Standby-tijd 430 uur