5min

Tags in dit artikel

,

Alledaags gebruik

Een telefoon wordt voornamelijk gebruikt om mee te bellen en om mee te sms’en. Dit zijn dingen die je dagelijks met een telefoon doet. Daarnaast is het maken van een fotootje en dergelijk ook nagenoeg vaste prik. Die scharen we dus onder alledaagse zaken en worden dus hieronder besproken.

Bellen


Het kan aan mijn eigen onkunde liggen, maar elke keer als ik de groene knop in drukte om een telefoongesprek te beantwoorden, hing hij op. De groene en rode knop lijken dan ook af en toe lastiger te reageren dan anders. In ieder geval vind ik het zo heel onhandig werken en pleit ik dan ook voor twee ‘fysieke’ knoppen. Op het scherm komt ook ‘opnemen’ en ‘afwijzen’ in beeld te staan, hierop drukken had echter helemaal geen nut. Het werd bijna vaste prik om terug te bellen als iemand mij belde, opnemen gaat dus niet zo handig.


Het bellen van iemand ging eigenlijk vrij goed, de gesprekken waren duidelijk en helder. Zoals ik van Nokia ook gewend ben, zat het technisch allemaal wel goed. Af en toe laat de software echter gewoon te wensen over bij het bellen en het gebeld worden.

sms’en en e-mailen


Nokia dondert al het tekstuele bij elkaar in een ‘applicatie’. Dat wil zeggen: sms’jes komen in een aparte map binnen en e-mails worden ook netjes in een aparte map gezet. Deze map kan weer uitgebreid worden met de mappen die je IMAP-verbinding ondersteunt. De weergave heb ik op zich niets op aan te merken en het werkt gewoon goed.

Ik heb wel regelmatig problemen gehad met sms’jes die niet aankwamen op mijn telefoon. Dat kan een probleem zijn met mijn provider die dag, maar het kan ook aan de telefoon gelegen hebben. Wat me wel opviel was dat zodra mijn simkaart naar een andere telefoon ging, de sms’jes wel binnenkwamen. Ik ga er echter vanuit dat dit een ongelukkig geval was en dat het niet nog een keer voorkomt.

De sms-interface werkt op zich goed, er is alleen geen threaded weergave zoals je tegenwoordig vaak ziet. Alle binnengekomen sms’jes staan gewoon onder elkaar. Een voorbeeld dat Symbian inderdaad verouderd is, aangezien je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar ziet dat de sms’jes threaded weergegeven worden.


De e-mailapplicatie ben ik niet echt fan van. Het werkt heel omslachtig, omdat je de e-mailconnectie actief kan laten maar deze ook kan beëindigen. Dat wil zeggen: de ene keer komt je mail nog wel binnen en de andere keer zul je handmatig moeten controleren. Persoonlijk ben ik daar niet echt fan van, mijn verbinding mag gewoon ten alle tijden actief blijven.

Als ik een HTML-mailtje opende die eigenlijk volledig uit HTML bestond dan gaf hij meestal na een lang laad proces de melding dat het e-mailtje niet geopend kon worden. Jammer dat er geen goede HTML-weergave inzit, aangezien de meeste van mijn e-mailtjes toch echt volledig in HTML binnenkomen. Simpele HTML-opmaak kan hij nog wel omzetten, maar zodra het bijvoorbeeld met tabellen gaat werken krijgt de telefoon er toch moeite mee. Ik heb enige HTML-opmaak eigenlijk nog niet terug gezien in de e-mailbrowser, toch jammer.

Camera


Dan is er nog de camera. Het maken van foto’s kunnen we echter vrij kort houden, dit gaat gewoon prima. Er zit een vijf megapixel camera op, met een Carl Zeiss-lens. Dat maakt prima fotootjes en ook in het donker presteert de camera goed. Mede door de flitser die erop zit, zijn de foto’s gewoon goed. Beter dan vele andere camera’s die op telefoons zijn ingezet, in ieder geval.

Dat is ook wel iets dat ik van Nokia gewend ben. Nokia is namelijk een vaste Carl Zeiss-gebruiker en veel telefoons zijn dan ook uitgerust met deze lenzen. Nokia heeft dus ervaring te over en zoals het ernaar uitziet stappen ze voorlopig ook nog niet af van Carl Zeiss-lenzen, ook nergens voor nodig. Ze functioneren prima.


Batterijduur


De batterij houdt het vrij lang vol, zeker voor een smartphone. De batterij is, met veel standby tijd, ongeveer drie tot vier dagen te gebruiken. Anders red je de twee dagen zeker. Persoonlijk vind ik dat een erg mooie score, zeker als je kijkt naar de smartphones van tegenwoordig is dit een mooie score. Smartphones staan er immers om bekend dat ze het slechts een dag, hoogstens twee, volhouden.

Snelheid


De snelheid, een van de belangrijkere onderdelen bij een telefoon. Ik wil immers niet op technologie wachten, ze moeten gewoon gelijk doen wat ik zeg. De Nokia N97 is in tegenstelling tot zijn voorgangers in ieder geval vrij snel. Waar de N95 en de N73 eigenlijk niet vooruit te branden waren, is het hier wel sterk verbeterd.

Dat stelt niet dat ik al tevreden ben. Het ontwaken vanuit het standby screen duurt erg lang en ook het wisselen van schermweergave (wat alleen kan door het toetsenbord uit te klappen), duurt ook vrij lang. Dat zijn toch gemiste kansen. Verder reageert Symbian vrij vlot, daarbij opgemerkt dat het zeker niet de snelste smartphone is die ik in handen heb gehad. Dat is mogelijk te verklaren door het, in mijn ogen, verouderde Symbian.

Algemeen


De N97 komt voorgeïnstalleerd met veel applicaties. Het is niet te doen om alles te bespreken en dat is voor jullie ook niet interessant. De belangrijkste applicaties zijn reeds besproken, maar er zijn nog wat dingetjes die het vermelden wel waard zijn.

Zo heeft Nokia besloten om twee trial-versies mee te leveren van Quickoffice, om doc-bestanden mee te bekijken. Wanneer je echter de echte kracht uit die applicatie wil halen, zul je hem toch moeten kopen. Hetzelfde geldt voor de PDF-viewer, die je slechts negentig dagen mag gebruiken. QuickOffice kan alleen je Word- & Excel-bestanden bekijken, voor het bewerken ervan moet je een licentie kopen.


Wat ook opvalt is het feit dat dit platform eigenlijk al een goed eind doorontwikkeld is. Zo zijn er applicaties beschikbaar die je bij bijvoorbeeld iPhone OS en bij Android niet zult terugvinden. Denk hierbij aan een woordenboek en dergelijk. Daar tegenover staat wel dat je die uit de App Store of de Android Market kan halen. Bij Symbian is dit tot op zekere hoogte ook mogelijk. Maar de applicatie wordt immers toch al meegeleverd.