6min

Tags in dit artikel

,

Functies

Dat neemt niet weg dat de N97 wel een aantal zeer mooie functies aan boord heeft. Neem, ter voorbeeld, Nokia Maps. Maar ook andere functies op de N97 werken redelijk goed. Er zijn echter ook een aantal sterke tegenvallers terug te vinden hierin. Bijvoorbeeld Ovi Store en de Ovi Suite, zijn beide tegenvallers. Hoe het allemaal zit met de functies van de telefoon ga ik hieronder verder uitleggen.

Ovi


Nokia heeft, om je telefoon te koppelen aan de computer, software ontwikkeld. Deze software, genaamd Ovi Suite, wordt eerst geïnstalleerd, waarna de telefoon aangesloten moet worden op de computer. Het installeren van de software duurt erg lang, maar dat kan ook komen doordat er ontzettend veel functies zijn.


Symbian zal niks zelf synchroniseren. Waar je bij Windows Mobile- en Android-toestellen over het internet kan synchroniseren loopt Symbian hier erg in achter. Android heeft het default al aan boord om bijvoorbeeld al je contacten te synchroniseren. Dat hoef je bij Symbian in ieder geval niet verwachten, een ander voorbeeld waarom Symbian zo verouderd is.

Terug naar Ovi Suite. Als ik de Suite voor het eerst opstart merk ik al dat de suite nou niet bepaald licht is. Ik heb zes gigabyte geheugen in mijn computer zitten, maar toch begon de computer te laggen. Echt efficient is de Suite dan ook niet geschreven, maar ach. Als het eenmaal werkt, werkt het. Toch?

Als ik de telefoon aansluit met de bijgeleverde usb-kabel, valt op dat mijn Windows 7-installatie de drivers niet kan vinden. Als ik vervolgens vraag om hiernaar te zoeken, vindt hij ze eveneens niet terug. Als ik Windows 7 verplicht, via apparaatbeheer, om drivers te gebruiken die ik aangeef doet hij nog moeilijk, maar installeert hij ze uiteindelijk wel. Misschien ben ik een uitzonderingsgeval, maar ik vind de installatie alles behalve gebruiksvriendelijk. Hoe kan ik een normale gebruiker uitleggen dat hij de drivers – als hij die al kent – via apparaatbeheer moet installeren en dat hierbij ook zelf de INF-bestanden moet terug vinden.


Als ik de Ovi Suite opstart doet hij zijn werk wel goed, maar het programma blijft instabiel. Er zijn veel krachtige features voor handen, zo kan ik al mijn muziek netjes door middel van een programma naar de N97 kopieren. Hierbij moet wel aangetekend worden dat het programma bij het importeren van mijn twaalf gigabyte aan muziek twee keer crashte. Tijdens het kopieren, toen er ongeveer een gigabyte overgezet was, crashte de applicatie weer. Op het internet kwam ik erachter dat er veel meer mensen waren bij wie die instabiliteitsproblemen zich voordeden. Toch is de Suite krachtig, als hij eenmaal werkt.

Ovi Store


Ik weet niet precies hoe het is gegaan, maar ik verwacht zoiets als onderstaand scenario. Apple en Google hadden allebei App Stores toegevoegd aan hun mobiele platformen en Nokia bleef achter. Toen is er maar besloten om snel iets te ontwikkelen wat Ovi Store gedoopt werd, maar werken doet het in ieder geval niet goed.

Zo mis ik opties om de applicaties te doorzoeken. Dat is wel een functie die ik graag gezien zou hebben. Naar mate een App Store meer gebruikt wordt, worden er ook meer applicaties ingezet. Dan ben je het overzicht al gauw kwijt met de huidige interface.


Het installeren van applicaties verloopt op zich vrij soepel. Ik moet eerst een Nokia-account aanmaken voordat ik applicaties kan installeren, maar dat is geen probleem. Het installeren en downloaden verloopt daarna ook vrij vlot, dus daarin zitten ook geen problemen. Het is echt de interface van Ovi Store die het programma een stuk minder acceptabel maakt. Ik geef dan ook de voorkeur aan het zoeken op het internet naar de applicatie en dan deze via de computer te installeren op de telefoon.

Dit werkt immers toch vrij simpel, hier is namelijk een applicatie voor opgenomen in de Ovi Suite. Hierbij opgemerkt dat deze applicatie ook reeds een aantal keer gecrasht is, doet hij zijn werk toch redelijk aardig. Hij kopieert het installatiebestand van de applicatie naar de telefoon en start hem dan, dan kan je via de telefoon eventjes op volgende en op accepteren drukken. De applicatie is vervolgens geïnstalleerd. Wat opvalt is dat de gebruikersgroep achter Symbian groot is, dus voor elk probleem zijn wel work-arounds gescript door de community. Gelukkig maar.

Multimedia


Na het fiasco met Ovi ben ik wel toe aan iets dat wel goed werkt, wat jullie? Ik ben me gaan verdiepen in de multimedia-mogelijkheden van deze telefoon en ik kwam er blij verrast uit. Mede door het interne geheugen van 32 gigabyte is het mogelijk een hoop muziek op de telefoon te zetten. Deze is overzichtelijk en snel af te spelen via de interface die Symbian hiervoor ontwikkeld heeft. Ook deze is weliswaar verouderd, maar hij werkt verrassend goed en snel. Het afspelen van video’s is ook prima mogelijk. Het scherm is beter in staat video’s af te spelen dan elke andere telefoon die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad.

Nokia Maps


Een compleet eigen functie is de Nokia Maps-functie. Zoals in de inleidende alinea reeds gesteld is, hier ben ik eigenlijk ook goed over te spreken. Nokia Maps maakt gebruik van je GPS om je navigatiemogelijkheden te bieden. Het is mogelijk om ‘spots’ in je omgeving te zoeken. Op die manier kan je dus snel achterhalen waar het beste café zit en waar je precies de beste bioscoop kan vinden. Het navigeren naar tankstations en dergelijk is ook mogelijk.


Dit werkt allemaal prima. De navigatie is goed te doen, het is geen volledig navigatiesysteem maar dat is ook totaal niet nodig. Het gaat vaak toch om relatief kleine afstanden die je te voet aflegt. Dan is het navigatiesysteem zoals het nu aanwezig is, prima. De GPS vindt ook snel zijn fix, waardoor de locatie snel bekend is. Binnen duurt dit echter weer wel beduidend langer dan buiten, maar dat is een GPS-issue.

Nokia Maps werkt dus prima. Ik had liever gezien dat Nokia ervoor gekozen had om wat snelkoppelingen te plaatsen onderin, in plaats van één knop ‘opties’. Maar dat zijn van die kleine dingen die alweer laten zien dat Symbian eigenlijk niet gebouwd is voor telefoons anno 2009. Daar ga ik Nokia Maps dan ook niet op afrekenen.

Browsing en internet


Android is tegenwoordig eigenlijk het enige mobiele platform dat ten alle tijden een internetverbinding verlangt. Persoonlijk vind ik dat een voordeel, maar Symbian laat de gebruiker zelf beslissen. Wat eigenlijk nog een groter voordeel is. Symbian maakt automatisch verbinding met een WiFi-netwerk wanneer die in de buurt is en drukt zo de kosten van 3G. Het internet over WiFi verloopt ook beduidend sneller dan op veel andere telefoons die ik reeds in mijn handen heb gehad.


De browser presteert ook erg goed. Het is ook een van de betere browsers. De browser werkt snel en effectief, mede doordat WiFi gewoon erg snel is op deze telefoon. Er zijn voldoende mogelijkheden om eventjes snel een website op te vragen een volledige weergave van de website werkt ook goed. Sliden om je page-view te veranderen werkt hier overigens weer wel. Waarom het in de applicatielijsten niet werkt, is me dan ook een raadsel. Al met al ben ik hier wel tevreden over.

Opvallend is wel dat Symbian elke keer mijn toestemming vraagt om data te verbruiken en welk netwerk hij hiervoor moet gebruiken. Voorkeursinstellingen zijn goed verstopt, maar wel aanwezig. Symbian heeft namelijk de gewoonte te vragen welk netwerk hij moet gebruiken, het 3G-netwerk van mijn provider of het WiFi-netwerk dat eventueel ook gevonden is.