6min

Tags in dit artikel

, ,

Performance

Aangezien we een barebone niet kunnen testen op performance, hebben we Shuttle gevraagd de XH110G te voorzien van enkele compnenten naar keuze. Shuttle is hierop zo vriendelijk geweest om de mini-pc te voorzien van een Intel Core i3 7300 processor met 2 cores en 4 threads en een kloksnelheid van 4 GHz, een 250GB M.2 NVMe solid state drive, een SATA3 2TB 2,5-inch HDD, twee 8GB DDR4 SO-DIMM geheugenmodules, een M.2 802.11ac WLAN kit voorzien van Bluetooth en een NVidia GTX1050 grafische kaart met 2GB grafisch geheugen. Naar keuze is de kleine shuttle te voorzien van 64 bit Windows 10, 32 en 64 bit Windows 7 (enkel bij Skylake processors) en met het Linux besturingssysteem. Shuttle heeft voor ons Windows 10 Home voorgeïnstalleerd op de SSD. Het systeem zoals het hier is geconfigureerd gaat door het leven als X1120B en kost op het moment van schrijven 1332,21 euro via de website van Shuttle zelf.
De verschillende keuze-componenten. Linksboven de SSD, hiernaast (niet zichtbaar) de M.2 WLAN-kit, rechts het RAM-geheugen. Onder de heatsink waaronder de processor is geplaatst.
We hebben onze gebruikelijke benchmarks op de XH110G losgelaten, maar deze dienen wel in de juiste context te worden gelezen. Namelijk in de configuratie zoals wij die op de redactie hebben ontvangen. Aan de hand van de prestaties bij deze configuratie kan een beeld worden geschetst van de barebone prestaties. De systeemprestaties tijdens normaal kantoorgebruik zijn ruim voldoende om er lekker vlot mee te kunnen werken. De grootste performancewinst tijdens gebruik wordt behaald door toepassing van een snelle SSD waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. De grafische kaart levert met een gemiddelde van 6,45 frames per seconde geen hele uitzonderlijke resultaten, maar in deze configuratie zijn deze gewoon prima. Nee, het is geen gaming-pc, maar er kan wel probleemloos zwaardere grafische software op draaien. Aangezien opslag van data op een SSD niet de meest slimme keuze is, heeft Shuttle ervoor gekozen om de data in de geleverde configuratie op een conventionele harddisk op te slaan. Mocht er onverhoopt een fatale spanningspiek over het net schieten, dan kan de data in elk geval nog van de harddisk worden gerecoverd. De data op de SSD moet na een dergelijk voorval als verloren beschouwd worden. Bottom line: de systeemprestaties zijn voor een dergelijk compact systeem gewoon heel erg netjes. Het zijn geen resultaten waar hard core gamers warm van zullen worden, maar daar is dit systeempje ook niet voor bedoeld. De kleine Shuttle levert in de basis in ieder geval meer dan voldoende om met de juiste componenten serieuze applicaties te kunnen draaien.