4min

Geluid, scherm, co-processor & accuduur

Geluid


De HTC One M8 beschikt dit keer niet over Beats Audio, maar over HTC BoomSound. Hoewel ik in de veronderstelling was dat de BoomSound-technologie minder was dan die van Beats Audio, blijken de technieken identiek te zijn. HTC was namelijk deels eigenaar van Beats Audio en heeft de techniek mee ontwikkeld, na het verkopen van de aandelen in Beats Audio heeft HTC de techniek wel behouden, maar mag het simpelweg geen Beats Audio meer genoemd worden. Vandaar de naam BoomSound, waarvan de geluidskwaliteit dus net zo goed is als Beats Audio.

Als we het geluid dat uit de speakers komt gaan testen, maakt HTC de belofte zeker waar. Het geluid klinkt lekker vol en de lage tonen (bass) zijn ook redelijk goed voor een smartphone. Wel is het zo dat doordat het geluid vrij vol klinkt, het verschil met de bass wat groot is. Maar dat zijn problemen die op dit moment nog niet zijn op te lossen omdat een smartphone nou eenmaal geen ruimte biedt voor een goede bass-speaker. Al met al is het geluid van de stereospeakers in de HTC One M8 gewoon erg goed.

Het geluid uit de meegeleverde in-ear headset mag er ook wezen. Dat klinkt nog veel beter en daarin zijn de lage tonen gelukkig beter vertegenwoordig. Wel is het jammer dat er maar één knop op de headset zit, om een gesprek aan te nemen of op te hangen, maar dus geen volumeregelaar.


Scherm


Het scherm in de HTC One M8 is 5 inch groot en heeft een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Dat komt neer op 441 pixels per inch. Het scherm is daarmee op papier minder scherp dan dat van zijn voorganger. Dat is echter niet te zien, de HTC One M8 beschikt over een Super LCD 3-scherm, over dit schermtype is nog niet zoveel bekend, wel is duidelijk dat het een nieuw soort is, want dit toestel is de eerste smartphone met een dergelijk scherm. De HTC One M7 van vorig jaar had een Super LCD 2-scherm. Het scherm van dit jaar geeft de kleuren nog nauwkeuriger weer en kan ook veel helderder worden ingesteld. Ik heb het idee dat ik nog geen smartphone ben tegen gekomen met zo’n hoge helderheid, dit kan natuurlijk voordelen hebben, maar zal ongetwijfeld ook zorgen voor wat meer energieverbruik, het is dus niet verstandig om het toestel lang in die stand te gebruiken.

Hoewel we bij Techzine niet de technische mogelijkheden hebben om schermen door te meten, hebben we wel een hele hoop toestellen op de redactie om te vergelijken en het blote oog zegt vaak ook al veel. Ik ben van mening dat dit een van de beste schermen is die ik in een smartphone ben tegenkomen.


Co-processor


De HTC One M8 beschikt over een zogenaamde Sensor-Hub. Deze hub houdt alle sensoren van de HTC One M8 in de gaten, in combinatie met een co-processor. De waarden van de gyroscoop, accelerometer, barometer en nabijheidssensor worden allemaal via de Sensor-hub en co-processor vastgelegd.

Met de aanwezige Fitbit-app worden op die manier bijvoorbeeld het aantal stappen dat de gebruiker per dag zet bijgehouden. Toestellen die niet beschikken over een co-processor moeten hiervoor de normale processor gebruiken en dat zorgt voor flink wat energieverbruik en een kortere accuduur. Door gebruik te maken van een co-processor die zeer energiezuinig is en een lage kloksnelheid kent, gaat de accu langer mee. Het bijhouden van de sensoren vraagt namelijk niet om veel rekenkracht en kan dus afgehandeld worden door een simpele chip.

Qualcomm heeft in de Snapdragon 800 en 801 een co-processor geplaatst zodat alle fabrikanten hier gebruik van kunnen maken. Hoewel HTC de optie had, heeft het hier geen gebruik van gemaakt. HTC heeft ervoor gekozen een aparte chip in het toestel te plaatsen die de taak van co-processor op zich neemt. Waarom HTC heeft gekozen voor een eigen chip en niet de al aanwezige co-processor van Qualcomm is onduidelijk. Dit wilde het bedrijf niet toelichten, wel bevestigde HTC dat het gebruikmaakt van een eigen co-processor en niet die van Qualcomm. Waarschijnlijk gelooft HTC meer in de eigen chip dan in de co-processor van Qualcomm. Of dat verstandig is zal de toekomst moeten uitmaken.

Accuduur


De accuduur van een smartphone is een van de belangrijkste features, maar ook een van de moeilijkste. De fabrikanten hebben de afgelopen jaren steeds flink wat winst geboekt in het verbeteren van de accuduur, maar gebruikers zijn ook steeds meer gaan vragen van een smartphone. Uit eigen ervaring merk ik dat er de afgelopen jaren echt weer vooruitgang is geboekt doordat chips energiezuiniger zijn geworden en Android een stuk lichter.

De accuduur van veel smartphones is dan ook verbeterd, uit onze benchmark zal moeten blijken in hoeverre de HTC One M8 vooruit is gegaan. HTC heeft er in elk geval voor gekozen de accu ook iets groter te maken dan in het vlaggenschip van vorig jaar.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In totaal kostte het 13 procent van de accuduur om een uur lang een video te bekijken op YouTube. Daarmee scoort de HTC One M8 redelijk in lijn met de topmodellen van andere fabrikanten die dit najaar zijn uitgekomen. De score is dus prima maar niet uitstekend, er zijn toestellen die het beter doen.