Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikservaring


HP heeft de Pavilion x360 uitgerust met Windows 8.1, de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem. Daarmee ben je dus volledig bij de tijd. De Pavilion x360 draait het besturingssysteem van Microsoft aardig vloeiend, al merk je bij sommige handelingen wel dat je hier te maken hebt met een systeem met een Pentium-processor. Soms duurt het gewoon even wat langer dan je zou willen als je een bepaalde handeling uitvoert. Het is geen ramp, maar wel iets om rekening mee te houden. Als je meer wilt weten over het besturingssysteem, lees dan ook onze recensie over het besturingssysteem en de meest recente update die veel zaken toevoegt.

De Pavilion x360 is verder uitermate eenvoudig uitgevoerd als je bijvoorbeeld kijkt naar functionaliteit en toegevoegde software. Het gaat veelal om gratis software of zelfs enkel snelkoppelingen die bedoeld zijn om een pakket aan te schaffen, deels toegevoegd door Microsoft, deels door HP. Ik doel bijvoorbeeld op Office 365 en McAfee, waarvan een trial van 30 dagen is meegeleverd. Opvallend is dat er een app voor zowel Box als OneDrive aanwezig is. Dat vind ik persoonlijk wat overbodig.

De enige noemenswaardige toevoeging is in mijn ogen HP SimplePass. Dit is een applicatie die al je wachtwoorden voor websites verzamelt, waarna je automatisch aangemeld wordt. SimplePass vereist zelf ook een wachtwoord, dat kan een pincode of je Windows-wachtwoord zijn. Het is handig, maar ik kan persoonlijk niet garanderen dat het ook geheel veilig is.Flexibele constructie


Het hoogtepunt van de Pavilion x360 is natuurlijk de bijzondere constructie waardoor je de laptop ook als tablet kunt gebruiken. Het converteren van de ene naar de andere stand gaat zonder noemenswaardige problemen. Natuurlijk kan je ook nog voor een tussenvorm kiezen bij het converteren. Zo kan je de tablet ook als een soort fotolijst neerzetten, of in een tentvorm. Dit zie je ook bijvoorbeeld bij de Lenovo Yoga 2 Pro (review). In de tabletvorm wordt het toetsenbord en touchpad ook uitgeschakeld, zodat je niet per ongeluk dingen invoert.

HP heeft wel één gigantische tekortkoming over het hoofd gezien of genegeerd en dat is dat de kijkhoek van het gebruikte scherm verschrikkelijk is. Als je de Pavilion x360 in een landschapsmodus gebruikt is het geen ramp, maar als je de laptop een kwartslag draait naar portretmodus is het alsof je naar een holografische flippo zit te kijken. Niet bepaald prettig als je met het apparaat probeert te werken.

Accuduur


De accu heeft een capaciteit van 3.820 mAh en dat is voor een laptop toch wel echt aan de krappe kant. Een high-end smartphone komt tegenwoordig al in de buurt van die capaciteit. De vraag is natuurlijk in hoeverre de accu volstaat in verhouding tot de gebruikte hardware.


Een uur HD-video streamen vanaf YouTube kost de Pavilion x360 meer dan een kwart van de accu. Dat is ongekend hoog en daarmee niet bepaald positief.