Accuduur

Het laatste onderdeel van deze recensie betreft de accuduur van de laptop. Intel zegt op dit onderdeel weer enige vooruitgang te hebben geboekt. Een Broadwell-processor zou in vergelijking met de voorgaande Haswell-reeks bijvoorbeeld niet 0,4 maar 0,2 Watt verbruiken wanneer het systeem in rust is. Bij het afspelen van video is dat respectievelijk 1,9 en 1,1 Watt.

Dat zijn natuurlijk duidelijke verschillen waardoor fabrikanten van mobiele apparaten met eenzelfde accucapaciteit in principe weer een langere accuduur moeten kunnen realiseren. Echter is de processor niet het enige onderdeel dat stroom verbruikt. Het voordeel van Broadwell ten opzichte van Haswell zou bijvoorbeeld al opgeheven kunnen worden door de aanwezigheid van een magnetische harde schijf in plaats van enkel SSD-opslag. Bovendien: een aparte videokaart levert wel goede grafische prestaties op, maar ook aanzienlijk meer energieverbruik. De GTX950M verbruikt volgens Nvidia ongeveer 50 Watt wanneer in gebruik.

Om de accuduur van de Envy 15 te testen laten we de laptop urenlang een Full HD-video afspelen en bekijken we achteraf wat het procentueel verbruik per uur bedroeg. Van tevoren worden zaken als draadloze connecties en schermverlichting zoveel mogelijk gelijkgetrokken, zodat de vergelijking met andere systemen zo eerlijk als mogelijk is.


In bovenstaande tabel is te zien dat de HP Envy 15 in het onderste deel van de tabel belandt. Per uur gaat bijna eenvijfde van de accucapaciteit verloren, wat uitmondt in een totale accuduur van een dikke 5 uur in deze test. De vorderingen van Intel hebben in dit geval dus geen uitmuntend resultaat tot gevolg, al kan het zo zijn dat andere factoren hiervoor hebben gezorgd.