De open source-wereld wordt steeds minder open

De open source-wereld wordt steeds minder open

Steeds meer bedrijven die open source-software ontwikkelen, wijken af van de bekende standaard licentiemodellen die gangbaar zijn in de open source-wereld. In plaats daarvan kiest men voor een meer commerciële licentie. De software blijft vaak wel open source, maar als organisaties het willen gebruiken moeten ze een licentie kopen. Daarnaast is er nog de rel rond RHEL.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Enkele voorbeelden van partijen die gekozen hebben voor een meer commercieel licentiemodel zijn MongoDB, ElasticSearch en recent ook HashiCorp. Het zijn echter lang niet de enige en komt wel steeds vaker voor. De oorzaak van deze switch lijkt simpelweg toe te schrijven tot geld verdienen. Het is voor open source-partijen kennelijk lastig om voldoende omzet te halen uit de ondersteuning, installatie en migratiediensten voor hun software, waardoor ze zichzelf genoodzaakt zien een ander licentiemodel te hanteren.  Is open source-software vandaag de dag wellicht te goed, waardoor ondersteuning overbodig is?

De RHEL-rel

Dan is er ook nog de zogenaamde rel rondom RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Hiervan kon iedereen voorheen de broncode en binaries inzien, maar sindskort heeft Red Hat dat aangepast: enkel enterprise klanten krijgen nog toegang. Hiermee wil Red Hat het gras wegmaaien voor de voeten van partijen die een clone van RHEL aanboden onder eigen naam met een eigen ondersteuningspakket.

Het zorgde ervoor dat Ark en Rocky Linux ineens in de problemen kwamen, maar ook Oracle Linux, wat een clone van RHEL is. Dat Red Hat deze stap maakte, zorgde voor flink wat ophef in de open source-wereld. Het leverde voor dat bedrijf een deuk op het imago. Concurrent SUSE besloot om een eigen Red Hat-compatibel clone aan te kondigen, maar al snel wisten de verschillende partijen in de markt elkaar te vinden en ontstond OpenELA, de Open Enterprise Linux Association. Deze bestaat uit een samenwerking tussen Oracle, SUSE en CIQ (het moederbedrijf van Rocky Linux). OpenELA komt met een Linux-distributie die backwards compatible is met Red Hat en ook long term support moet gaan bieden.

Meer hierover in deze aflevering van Techzine Talks.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.