2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruik

Besturingssysteem


Alles aan het toestel voelt vertrouwd aan, het doet nergens iets unieks. Tijdens het opstarten horen we het bekende Samsung deuntje, waarna we in het Android besturingssysteem te zien krijgen. Het gaat hierbij om de Gingerbread-versie waarin de knip en plak-functionaliteit is verbeterd en Google Talk is toegevoegd. Wanneer je door het menu heen vliegt, kunnen er wat vertragingen zichtbaar zijn, zeker wanneer op de achtergrond een applicatie draait.



Met de TouchWiz-skin werkt navigeren zeer eenvoudig en het toestel beschikt uit zichzelf over een aantal handige applicaties. Uiteraard is het mogelijk om in de Android Market, na het toevoegen van een Google account, nog meer apps te downloaden. Applicaties kunnen door jou zelf op het startscherm worden ingedeeld om snel naar je favoriete onderdelen te springen.



Functies uitgelicht


Om te beginnen is de belkwaliteit zoals het hoort te zijn. De andere persoon is goed te horen en ik werd ook prima verstaan.

Met drie dagen matig gebruik, inclusief 3G, WiFi en apps is de accu bijna leeg, wat vrij normaal is voor een budget-telefoon. Opvallend genoeg zijn de duurdere telefoons vaak na één dag al klaar met een acculading, dus dat is een voordeel van de goedkopere smartphone ten opzichte van een toestel met een meerprijs.

De ondersteuning van zowel 3G als WiFi zal voor de jeugd een belangrijk punt zijn voor aanschaf van een toestel, om altijd online te kunnen zijn. Hier heeft Samsung dan ook goed aan gedaan om beide toe te voegen aan de Galaxy Y.

Het scherm is echter één van de grote minpunten. Aangezien het om een 3 inch TFT-scherm gaat, zit ik er met het typen van een bericht af en toe naast, gelukkig biedt Swype hier af en toe nog een oplossing. De aanraakgevoeligheid lijkt in eerste instantie in orde, maar heeft af en toe moeite met het herkennen van in- en uitzoomen in de browser.

Ook de resolutie van 320×240 pixels is niet om over naar huis te schrijven. De combinatie van deze factoren maken het beeld dan ook vaag en onscherp en dus niet altijd een pretje om naar te kijken. In de zon wordt het helemaal dramatisch en is het vrijwel onmogelijk om überhaupt iets op het scherm te zien. De kleurweergave is fel en onnatuurlijk, iets waar TFT-schermen over het algemeen vaker last van hebben.