5min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Android


De HTC One X+ is voorzien van Android 4.1 Jelly Bean. Dit is niet de allerlaatste versie van Google’s mobiele besturingssysteem, maar HTC is met deze softwareversie toch aardig bij de tijd. Het is voor Android-fabrikanten helaas vrijwel onmogelijk om de meest recente versie van Android op een nieuwe smartphone te hebben staan, maar het Taiwanese HTC doet in ieder geval zijn best hiervoor. Een update naar Android 4.2 Jelly Bean is nog niet bevestigd, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld gebeuren.

De One X+ is uiteraard van HTC’s Sense-interface voorzien. Voor lange tijd was de algemene tendens zo dat dit de beste skin was die voor Android bestond, totdat HTC de boel over de top tilde en te veel functionaliteit in de skin voegde waardoor smartphones al uit de doos aardig traag waren. Daardoor waren HTC-telefoons niet meer de standaard voor Android-fabrikanten en verloor HTC ook de marktleiderspositie onder de Android-fabrikanten aan Samsung. Om het tij te keren heeft HTC de Sense-interface met de vierde versie flink op de schop genomen. Visueel is de skin nog grotendeels hetzelfde, maar de boel voelt weer een stuk vloeiender.


De update naar HTC Sense 4+ brengt niet veel nieuws, het zijn vooral kleine toevoegingen die de boel weer naar een hoger niveau moeten tillen. Zo kan je bij het nemen van foto’s zien hoeveel kiekjes je nog kan schieten voordat de opslagruimte vol zit, met een lange druk op de home-knop wordt Google’s virtuele assistent Google Now geopend.

Na een tijd gebruik gemaakt te hebben van de HTC One X+ kan ik alleen maar concluderen dat deze telefoon razendsnel is. Dat mag natuurlijk ook geen wonder heten, met een quad-core processor op 1,7 GHz onder de motorkap. Het verschil met de originele One X is merkbaar wanneer de telefoons naast elkaar liggen, maar als je terugvalt op de One X is deze niet ineens storend traag, zo groot is het verschil nou ook niet.

Applicaties


HTC heeft, zoals bij de specificaties van de One X+ te zien is, aardig wat aanvullende applicaties geïnstalleerd. Met de applicatie ‘Auto’ krijgt de gebruiker bijvoorbeeld een navigatie-applicatie op basis van Google Maps tot de beschikking. Ook is er een applicatie van EA Games voorgeïnstalleerd, maar deze is voornamelijk bedoeld als reclame, er kunnen namelijk spellen gratis uitgeprobeerd worden, met als doel dat ze verkocht worden.

Ook heeft HTC Dropbox op de telefoon geplaatst. Dankzij een deal met de cloudservice krijgt de gebruiker 23GB extra aan opslagruimte voor een periode van twee jaar, helemaal gratis. Dat zijn de deals waar de gebruiker op zit te wachten.

Bellen


De One X stond niet direct bekend om een geweldige ontvangststerkte. Dat is bij de One X+ gelukkig anders, deze telefoon weet zijn signaal een stuk beter vast. Doordat de One X+ voorzien is van een dubbele microfoon, kan de telefoon omgevingsgeluid filteren, wat fijn is voor de partij aan de andere kant van de lijn. Zo ben je ook in luidruchtige omgevingen verstaanbaar.


Geluid


De HTC One X+ is, zoals veel van HTC’s topmodellen, voorzien van ondersteuning voor Beats Audio. Dit houdt in onze ogen in dat de smartphone voorzien is van een opgepompte equalizer waardoor voornamelijk lage tonen beter naar voren komen.

Als je een koptelefoon op de One X+ aansluit kan je ook gebruik maken van Beats Audio, daarvoor hoef je geen Beats-koptelefoon te hebben. Als je schakelt tussen de twee modes dan merk je ook heel erg goed het verschil tussen de bas-instellingen. Eerlijk gezegd hoeft de bas van mij niet zó luid te staan als waartoe Beats Audio deze dwingt, mijn trommelvliezen staan er van te klapperen als er veel lage tonen in een muzieknummer zitten
.
Maar toch, als ik Beats Audio weer uitschakel, lijkt de muziek wat kaal en is het echt weer even wennen. De ondersteuning voor Beats Audio voor koptelefoons laat mij in dubio achter: het is kiezen tussen kale muziek (uit) of een bedrukt gevoel op je trommelvliezen (aan)

Voor de telefoonluidspreker is Beats Audio niet beschikbaar en is de keuze dus snel gemaakt, aangezien die er niet is. Het geluid klinkt desalniettemin prima, al missen de lage tonen, zoals bij vrijwel elke smartphone. De speaker kan niet overdreven hard, de limiet had wel wat hoger mogen liggen.

Internet


De One X+ wordt geleverd met de standaardbrowser van Android, maar heeft ook Google’s nieuwere variant Google Chrome aan boord. Beide browsers synchroniseren met je Google-account waardoor bladwijzers up-to-date blijven tussen je verschillende Google-software.

Tussen de browsers zit niet veel verschil, hoewel Chrome wel wat sneller aanvoelt bij het inladen van een pagina. Beide browsers bieden ongeveer dezelfde functionaliteit zoals tabbladen, bladwijzers, offline opslaan en alle andere zaken die je van een mobiele browser verwachten kan.

De One X+ laat bij het browsen overigens wel een paar steekjes vallen, bij het scrollen en in- en uitzoomen hakkelt de weergave af en toe wel wat. Dit is opvallend, gezien de snelle processor.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de One X+ is perfect. Daar is alles mee gezegd. De toetsen zijn overzichtelijk over het scherm verdeeld en misslagen zijn er bijna niet bij. Door toetsen lang ingedrukt te houden kan je een cijfer invoeren. Mocht je snel meerdere cijfers moeten invoeren dan kan je alsnog wisselen naar andere layout met cijfers en speciale tekens.


Scherm


De HTC One X+ heeft dezelfde schermresolutie als de One X en ook het type schermpaneel zou hetzelfde moeten zijn, maar er zijn onderling toch duidelijk wel verschillen op te merken tussen de schermen van de oude en nieuwe variant. Het scherm van de One X+ is wat ‘koeler’ dan dat van de One X.

Het scherm is op zichzelf echter prima. De resolutie is goed, het is zeker geen straf om naar dit schermpje te moeten kijken.