3min Devices

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikservaring


Toshiba geeft de klant de keuze om de Portégé Z30-A te gebruiken met Windows 7 of Windows 8.1. Omdat we bij Techzine de richtlijn hebben dat we enkel systemen met Windows 8 of hoger recenseren, hebben we er natuurlijk voor gekozen om Windows 8.1 op de laptop te knallen. Dat moesten we doen door gebruik te maken van de DVD’s die Toshiba meeleverde. Wil je meer weten over het besturingssysteem, lees dan de review van Windows 7 of van Windows 8.1.

Wat direct opvalt aan de Portégé Z30-A is dat deze erg licht is. Dat is mede te denken aan de behuizing van magnesium, maar toch is het wel bijzonder dat de laptop slechts 1,4 kilo weegt. Door de toevoeging van een VGA- en LAN-poort kan het systeem namelijk niet bijzonder dun zijn, waardoor je bij het zien van het systeem niet helemaal rekent op zo’n laag gewicht.

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X
Zoals bij de meeste zakelijke systemen het geval is, heeft Toshiba ervoor gekozen om het toetsenbord uit te rusten met een pointing stick. Veel normale gebruikers zijn daar al jarenlang niet meer mee bekend, maar zakelijke gebruikers zweren er vaak juist bij. Het idee van dit onderdeel is dat de handen niet steeds heen en weer hoeven te bewegen tussen het toetsenbord en touchpad. Veel gebruikers vinden de precisie van een pointing stick ook preciezer. Om extra de nadruk te leggen op de pointing stick, zijn de linker- en rechtermuisknop boven het touchpad geplaatst. De gebruiker die liever een touchpad gebruikt wordt daar overigens niet door gehinderd, het touchpad is voor deze functies eveneens te gebruiken.

In het touchpad zit een vingerafdrukscanner. Met deze scanner kan de gebruiker zichzelf verifiëren. Dat is eventueel ook mogelijk door een pasje in de Smart Card-reader aan de zijkant van de laptop te plaatsen. Die laatste methode kan ik niet testen, de vingerafdrukscanner functioneert in ieder geval uitstekend.

Review: Toshiba Portégé Z30-A-12X
Ook is er de mogelijkheid om te verifiëren met behulp van je gezicht. Die methode kan ik qua veiligheid niet direct afraden, ik kwam bijvoorbeeld niet om de beveiliging heen met een foto van mijn smoelwerk. Toshiba vereist namelijk dat je je gezicht naar links, rechts, boven en beneden beweegt, wat met een foto natuurlijk niet kan. Maar omdat je relatief dichtbij de camera moet gaan hangen om je gezicht te laten scannen, is het voor serieus gebruik nou niet echt een ultieme uitkomst.

Accuduur


Toshiba belooft een accuduur van 12 uur, wat gemeten is met Mobile Mark 2012. Wij hanteren onze eigen methode waarbij we alle laptops aan eenzelfde taak onderwerpen, met dezelfde schermhelderheid en instellingen voor WiFi, Bluetooth, etc.


In een uur tijd verbruikt de Toshiba Portégé Z30-A zo’n 13 procent aan accucapaciteit. Dat is een nette score die vooralsnog niet gerealiseerd werd door een Windows-systeem. De 10 uur accuduur haalt de Portégé Z30-A aan de hand van deze test niet, maar we hoeven ook niet te klagen.