Prestaties

Prestaties


Met een Intel Core i3-processor en een magnetische schijf aan boord kunnen we niet al te veel van de HP TouchSmart 15 verwachten op het gebied van prestaties. De aanwezige 6GB aan werkgeheugen is in verhouding overigens wel best indrukwekkend te noemen, maar zal naar verwachting in de benchmarks niet veel verschil maken.

Met een score van ruim 2000 punten kan de TouchSmart 15 niet veel indruk maken. Verrassend is het niet, zoals vermeld zijn de processor en het opslagmedium geen snelheidsmonsters. De grafische chip in de Core i3-processor is gelijk aan die van veel andere processors uit dezelfde generatie en levert dus geen voor- of nadeel op.


In de Storage-test van PCMark 8 eindigt de TouchSmart 15 helemaal onderaan de lijst. Het opslagmedium is dus ondermaats qua snelheid. Veel fabrikanten opteren tegenwoordig voor een volledige SSD, maar dat is kostbaar.

HP had wel gebruik kunnen maken van een hybride opslagmedium waarbij bijvoorbeeld 8 of 16GB flash-opslag aanwezig is om veelgebruikte bestanden automatisch op te plaatsen. Natuurlijk is ook deze optie duurder, maar het had de snelheid wel aanzienlijk kunnen bevorderen. HP opteerde hier echter wel voor bij de Pavilion x360, die dan ook duidelijk hoger gewaardeerd wordt in deze benchmark.


Als laatste is er de grafische test, waarin de TouchSmart 15 een gemiddelde score behaalt, gelijk aan andere laptops met een processor uit de vierde generatie Core-chips van Intel. Die laptops kosten in veel gevallen overigens meer dan tweemaal zoveel. Wil je een laptop met goede grafische prestaties, dan moet je gaan voor een systeem met een losse videokaart. Voor een simpel spelletje kan de GPU van Intel genoeg zijn, voor het zwaardere werk is het echt een no-go.


De TouchSmart 15 is dus geen snelle laptop, maar gelukkig wordt dit ook niet beweerd door HP. Deze laptop moet het vooral van zijn prijs hebben.