6min

Tags in dit artikel

,

Gebruikservaring

Algemeen


Lenovo levert op papier een nette laptop, het is echter zo dat bij zakelijke gebruikers er soms zaken op maat moeten worden geleverd, zoals net een iets betere processor, meer werkgeheugen, etc. Ook aan deze zakelijke gebruikers is gedacht, in de prijsvergelijker van Techzine vinden we namelijk meerdere Lenovo ThinkPad X1 Carbon’s terug, allemaal met een andere configuratie, zelfs nog enkele modellen met Windows 7, voor de gebruikers die nog niet willen overstappen op Windows 8.

Al hebben wij in onze artikelen over Windows 8 (review) en Windows 8.1 (preview), duidelijk gemaakt dat Windows 8 zeker goede eigenschappen heeft en dat als de gebruiker bereid is het enkele weken de kans te geven, het zeker de moeite waard is en meerwaarde kan bieden.

We hebben de laptop natuurlijk ook gebruikt en aan allerlei testen onderworpen om tot een goed gebruiksoordeel te komen. Uiteindelijk kopen mensen een laptop steeds vaker online en op basis van alleen het uiterlijk, de technische specificaties en de online reviews. Aangezien wij alle producten wel fysiek in handen hebben voor onze reviews, schrijven we dan ook uitgebreid onze ervaring op.

Intel vPro


Voordat ik inga op alle voor de hand liggende gebruikerservaringen, wil ik ook even aandacht besteden aan Intel vPro. Deze technologie werd geïntroduceerd om het leven van de systeembeheerders makkelijker te maken, maar ook om de veiligheid van mobiele systemen te verbeteren. Zo kunnen systeembeheerders en supportmedewerkers via vPro op afstand inloggen op de laptop. Dat gebeurt via KVM, wat betekent dat het toetsenbord (Keyboard), beeld (Video) en de muis (Mouse) kunnen worden overgenomen.

Ook kunnen complete images worden teruggezet naar de laptop, of updates worden uitgerold. Tot slot kunnen bedrijven eventuele zoekgeraakte laptops op afstand blokkeren of wissen. Als een laptop is geblokkeerd kan deze niet meer worden opgestart, de laptop gaat dan nog wel aan, maar vraagt om een speciale code die de systeembeheerder op afstand kan instellen.

Ook beschikken vPro-systemen over geavanceerde encryptie om de data te beschermen. Met vPro kunnen bedrijven de volledige controle houden over hun systemen en kunnen ze ook zakelijke gebruikers die veel buiten de deur zijn blijven ondersteunen en bij verlies of diefstal het systeem blokkeren.

Dit zijn in grote lijnen de mogelijkheden van vPro, voor meer informatie verwijs ik graag door naar onderstaande video.


Vingerafdruklezer


De ThinkPad X1 Carbon beschikt ook over een vingerafdruklezer en deze werkt prima, je kan er bijvoorbeeld mee inloggen in je gebruikersaccount. Om deze werkend te krijgen moet je wel zelf op zoek gaan naar de ThinkVantage Fingerprint Software-applicatie. Deze is te vinden in het configuratieschema en in het startscherm onder het kopje alle apps. Lenovo had er beter voor kunnen kiezen om een tegel op het hoofdscherm te plaatsen, of ervoor moeten zorgen dat deze app wordt opgestart als je met je vinger over de lezer gaat. Nu moet je zelf op zoek en dat is toch minder gebruiksvriendelijk.


Toetsenbord


De meeste toetsenborden van ultrabooks zijn vaak voorzien van zeer platte chiclet-toetsen, deze ThinkPad X1 Carbon beschikt ook over zon toetsenbord, maar wel in een wat verhoogde vorm. Dat voelt dan ook direct anders aan, maar zeker niet onprettig. De gewenningsperiode hiervoor is slechts van zeer korte duur. Persoonlijk ben ik wel te spreken over deze verhoogde toetsen, zeker voor mensen die net als ik veel moeten typen. Het is visueel wel wat minder mooi, dat geef ik grif toe, maar het aantal schrijffouten is een stuk lager doordat de toetsen net iets hoger zijn. Dat is ook geen onbelangrijke eigenschap.


Touchpad


Voor het toetsenbord vinden we een touchpad met daarbij twee fysieke muisknoppen. Om te beginnen had Lenovo van mij die muisknoppen weg mogen laten, ik vind dat ruimteverspilling en zie liever dat er een goed touchpad aanwezig is dat voldoende commando’s ondersteunt.

Dit touchpad is wederom uniek in zijn soort, we hebben al een hele hoop modellen voorbij zien komen, maar dit is wel een van de slechtste exemplaren. Het lijkt er namelijk op dat de hoeken van touchpad aan de kant van het toetsenbord wel vast zitten, maar de twee hoeken aan de voorkant niet. Hierdoor zit er enorm veel speling op het touchpad vlak aan de voorzijde, we hebben hier met meerdere redactieleden naar gekeken en kwamen tot de conclusie dat dit echt het design moet zijn en niet een productiefout. De touchpad detecteert zowel taps als kliks prima, maar door het gewiebel voelt het gewoon niet lekker aan. Overigens reageert de touchpad niet goed op veegbewegingen, deze worden soms wel en soms niet gedetecteerd. Wat mij betreft is het touchpad echt een grote misser.


Pointing Stick


Wat ik dan weer niet had verwacht, is dat ik nog ooit over een laptop met een Pointing Stick zou moeten schrijven, maar Lenovo heeft bij deze ultrabook dus wel zo’n ‘klitje’ toegevoegd. Een kleine, in dit geval rode knop, die zich tussen de letters g, h en b op het toetsenbord heeft verschanst. Als men hier de vinger op legt en beweegt kan de muiscursor worden bewogen. Samen met een knop die tussen de twee fysieke muisknoppen zit, kan vervolgens snel door een lang document worden genavigeerd, iets wat overigens niet altijd goed werkt.

In de browser werkt de functie bijvoorbeeld niet op een lange webpagina. Het klitje is eigenlijk een uitvinding van een jaar of tien geleden, zoniet langer geleden en is inmiddels eigenlijk gewoon achterhaald door het touchpad. In mijn optiek is dit dan ook gewoon niet anders dan een overbodige toevoeging die Lenovo beter achterwege kan laten, beter kan men investeren in een goed touchpad.


Beeldscherm


Lenovo heeft gekozen voor een 14 inch-scherm in combinatie met een schermresolutie van 1600 x 900 pixels. Die schermresolutie is zeker niet slecht, want helaas zijn er nog voldoende fabrikanten te vinden die kiezen voor 1366 x 768 pixels. Maar Full HD (1920 x 1080) had ook nog een optie kunnen zijn. Al worden de icoontjes en de tekst op het scherm dan wel wat klein, aangezien Windows 8 nog geen High DPI (HiDPI) ondersteunt. Bij HiDPI beschikt het scherm wel over een hoge resolutie, maar wordt de resolutie gebruikt om het beeld scherper te maken en de tekst en iconen blijven daarbij dus op een normaal formaat. Dit principe past Apple toe bij alle Retina-schermen. Vanaf Windows 8.1 wordt HiDPI wel ondersteund.

Tot slot beschikt het scherm over een aanraakgevoelige laag, waardoor je Windows 8 ook met je vingers op het scherm kan bedienen. Dit maakt wel iets goed aangezien het touchpad minder geslaagd is. Ook is het scherm ontspiegeld, waardoor het ook met tegenlicht en dus ook buiten goed leesbaar is.

Geluid


De speaker van de Lenovo ThinkPad X1 Carbon bevindt zich op een wat vreemde plek, deze zit namelijk aan de onderkant van de laptop, aan de linkerachterzijde. Bij tablets en smartphones zijn we inmiddels wel gewend dat speakers aan de onderkant zijn gepositioneerd, maar deze apparaten heb je vaak in de hand, maar een laptop staat in principe altijd ergens op.

Doordat de speaker aan de onderkant zit en op het bureau staat, gaat er veel geluidskwaliteit verloren als het niet goed wordt aangepakt. Als je voor de laptop zit, is het net of het geluid door het toetsenbord naar boven komt, het klinkt daarom enorm dof. De hoge tonen zijn totaal niet helder en ook de lage tonen ontbreken, al geeft het doffe geluid een illusie dat er meer lage tonen zijn. Ook de meegeïnstalleerde equalizer kan hier weinig aan veranderen.

Accu


In de accubenchmark wordt de laptop flink belast en vervolgens komt daar een batterijduur uitrollen, Met ruim drie uur komt deze Lenovo ThinkPad X1 Carbon zeer aardig uit de test, al zijn er enkele modellen die daar nog ruim boven zitten.