3min

Software (1)

Dashboard, multitasking, remote control
We blijven nog even bij de console zelf, maar nu de software en om te beginnen het dashboard. Sony noemt de visuele schil PlayStation 4 UI. Het komt er in ieder geval op neer dat het sociale aspect een belangrijke rol gaat spelen. In het hoofdscherm kan je in één oogopslag zien wat je vrienden allemaal hebben uitgespookt, of dit nu het voltooien van een game is, of alleen al de aanschaf. Het staat er allemaal. Je PSN-account is op de PlayStation 4 te koppelen aan je Facebook-account. Zo kun je je vrienden eerder vinden en zijn er ook andere voordelen waar ik later nog op terugkom. De persvoorlichter benadrukte dat privacy hoog in het vaandel staat bij Sony, je hebt dus altijd zelf de controle met wat je deelt en openbaar maakt.


Wie naast de console ook nog de PlayStation Camera aanschaft, krijgt nog wat extra handigheidjes zoals het automatisch aanmelden van je profiel wanneer de camera je ziet. Hetzelfde geldt voor voicecontrols, met korte commando’s zoals PlayStation, start Knack wordt de game direct opgestart. Dit werkt overigens ook met slechts een headset. Ook zullen PlayStation-fans blij zijn met de komst van Party Chat, waarin je met zeven anderen tegelijk kunt praten. Hiervoor hoef je niet in dezelfde game te zitten en zelfs vrienden met een PlayStation Vita kunnen hieraan deelnemen.

Dan komen we aan bij voor mij één van de belangrijkste features van de next-gen consoles, namelijk multitasking. De PlayStation 4 kan een game tijdelijk opschorten, zodra je beslist ondertussen iets anders te willen doen, zoals één van de vele apps of natuurlijk de webbrowser te gebruiken. Met één klik op de home-knop op de controller zit je direct in het dashboard, vanwaar je net zo snel weer terug in de game kan zijn, dit alles zonder enige vertraging. Zodra je een andere game opstart wordt je eerste game wel volledig afgesloten.
Hier blijft het gelukkig nog niet bij, één van de grootste kwaalpunten van de PlayStation 3 is namelijk ook aangepakt. De ellenlange patches waarop gewacht moest worden kunnen nu automatisch op de achtergrond worden gedownload, zelfs wanneer je niet thuis bent dankzij de standby-modus.

Wanneer je PlayStation 4 in deze energiebesparende modus staat zijn er nog enkele processen actief, zodat je bijvoorbeeld je controllers via USB op kunt laden en zo blijft de console ook verbonden met het internet. Om het voor de gamers nog makkelijker te maken heeft Sony een PlayStation-app ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld aankopen gedaan kunnen worden. Zodra de aankoop via de mobiele app is voltooid, begint de PlayStation 4 automatisch de content te downloaden. De app wordt volgende week in Google Play Store en Apple’s App Store verwacht. Voor de Windows 8- en Windows Phone-gebruikers is er helaas minder goed nieuws, over een app voor deze platformen is momenteel niks bekend.

Zo komen we direct bij het volgende punt aan, namelijk remote-play via de PlayStation Vita. Een andere toffe feature die we al enigszins kennen tussen de PlayStation Portable of Vita en PlayStation 3. Deze feature is nu een stuk uitgebreider, ook hier wordt de standby-modus van de PlayStation 4 namelijk benut. Of je nu op de WC zit, of aan de andere kant van de wereld, het is gewoon mogelijk om gebruik te maken van de remote-play mogelijkheden op de PlayStation Vita, zelfs via een 4G-verbinding. Als het signaal niet optimaal is kan het natuurlijk wel voorkomen dat er vertragingen optreden. Ook hier heb ik dus even mee gespeeld en ik moet zeggen dat het lekker soepel werkt. De verbinding tussen de console en handheld is snel gelegd, waarna je eigenlijk gewoon een PlayStation 4 in je handen hebt. Ondanks dat het scherm van de Vita geen HD-resolutie weergeeft, is het beeld toch zeer goed. Het had zelfs een klein voordeeltje, aangezien aliasing (de bekende zaagrandjes) een stuk minder aanwezig was. Ook is het mogelijk om de Vita als tweede controller te gebruiken, waarbij diegene dus zijn eigen scherm heeft en de televisie niet in tweeën gesplitst hoeft te worden om samen te kunnen spelen.