5min

Gebruikservaring

Algemeen


Samsung’s Galaxy Note 8.0 draait Android soepeltjes, dat is ook wel wat je mag verwachten van een tablet van dit kaliber. Ik stoor me persoonlijk tijdens het gebruik wel erg aan de fysieke Android-knoppen van deze tablet. Nog meer dan bij smartphones vind ik het vandaag de dag een must voor Android-apparaten -en bij uitstek tablets- om knoppen te hebben die zich qua locatie aanpassen aan de oriëntatie van het scherm. Dat maakt de knoppen eenvoudiger te bereiken voor de gebruiker. Bij de Galaxy Note 10.1 heeft Samsung opvallend genoeg wél de knoppen in het scherm geïntegreerd.

Nog iets anders over die knoppen; Samsung houdt er een andere filosofie op na dan andere fabrikanten bij de functionaliteit van die knoppen. Zo kiezen de meeste fabrikanten voor Google’s voorschrift van knoppen met de functies terug, thuis en multitasking. Samsung is wat dat betreft eigenwijs en kiest voor de volgende configuratie: opties, thuis en terug. Dat is dus iets heel anders en voor mensen die verschillende apparaten door elkaar gebruiken niet intuïtief. Ik snap dat niet iedereen meerdere Android-producten van verschillende fabrikanten in zijn bezit heeft, maar het blijft bedenkelijk en over de gehele linie inconsequent. Als gebruiker heb je geen andere keuze dan eraan te wennen.

De multitaskfunctie zit overigens verwerkt onder de thuisknop, als je deze lang ingedrukt houdt komen de verschillende openstaande programma’s op je scherm tevoorschijn. Het werkt natuurlijk wel, maar wel minder vlot dan wanneer Google’s richtlijn gebruikt wordt. Bij andere apparaten tovert deze handeling overigens Google Now op het scherm, bij de Galaxy Note 8.0 kan dit vanuit het multitaskscherm of door de optie-knop lang ingedrukt te houden. In vergelijking met de Galaxy Note 10.1 doet Samsung eveneens wat anders, dus ook ten opzichte van de eigen apparaten is het Koreaanse bedrijf inconsequent en dat is jammer.



Android


Samsung verscheept de Galaxy Note 8.0 met Android 4.1 Jelly Bean. Dat is één van de nieuwste versies van Google’s mobiele besturingssysteem en op zich is dat prima, maar het was nog beter geweest als we gewoon met versie 4.2 aan de slag konden gaan. Ik heb persoonlijk veiligheid en compatibiliteit hoog in het vaandel staan en daarom ben ik eigenlijk alleen maar tevreden met het nieuwste. Android 4.2 is bovendien al zeven maanden geleden uitgebracht en vooraanstaande fabrikanten als Samsung moeten hier gewoon werk van maken. Samsung heeft heeft nog niet bevestigd wanneer de update zal komen, maar ik ga er wel vanuit dat deze er uiteindelijk zal komen.

Samsung rust Android uit met de eigen TouchWiz-skin. Dat is ten opzichte van de standaardskin van Android een flinke aanpassing, vooral op visueel vlak. Je krijgt in de interface van de Galaxy Note 8.0 de beschikking over maximaal zeven homescreens die je vol kan plempen met iconen en widgets, mocht je dat willen. Ik ben daar persoonlijk geen fan van, maar ik heb dan weer de vrijheid om al die homescreens desgewenst te verwijderen. Zo is er voor ieder wat wils.

Midden aan de linkerzijde van het scherm staat een onopvallend knopje waarmee een menu kan worden geopend. Dit menu biedt ten eerste de mogelijkheid om een aantal -niet instelbare- programma’s snel op te starten. Als je het icoon naar het scherm sleept kan je twee programma’s tegelijk weergeven. Voor de multitasker is dat een fijne mogelijkheid die op de tablets van de concurrentie doorgaans niet beschikbaar is. Je kan de vensters in grootte wijzigen door een balk in het midden van het scherm te verslepen. Druk je op die balk dan krijg je ook de mogelijkheid om de applicaties van locatie te wisselen, te maximaliseren of af te sluiten.


Dit is een slimme, doordachte functie, helaas moeten applicaties wel geschikt gemaakt worden voor deze functie en daar wringt het schoentje nog. Dit is een taak voor ontwikkelaars, maar die pakken dit vooralsnog niet gretig op. Van de top 10 gratis applicaties in de Google Play Store bieden er twee ondersteuning voor de functionaliteit. Dat zijn Facebook en Marktplaats.

Het vergrendelscherm biedt de mogelijkheid om vijf applicaties snel op te starten door erover te vegen. Desgewenst kan je instellen welke applicaties je hier wil hebben staan. Als je de S Pen uit de behuizing haalt, ontgrendelt de Galaxy Note 8.0 zich automatisch. In tegenstelling tot de Galaxy Note II alarmeert de tablet niet wanneer de S Pen per ongeluk vergeten wordt.

In het notificatiescherm zijn ook de nodige aanpassingen doorgevoerd, er zijn knoppen toegevoegd om snel instellingen aan te passen en ook is er een schuifbalk om de helderheid van het scherm aan te passen. Notificaties kan je naar links of rechts wegvegen. Het notificatiescherm is ook op het vergrendelscherm in te zien.


Scherm


Het scherm in de Galaxy Note 8.0 is vanzelfsprekend 8 inch groot. Gebruikers moeten het doen met een resolutie van 800 bij 1280. Dat is niet schrikbarend weinig, maar het is ook zeker niet vooruitstrevend ten opzichte van de concurrentie.

Het scherm oogt goed, maar de kleurweergave is minder goed dan ik gewend ben van Samsung’s telefoons. Dat komt doordat Samsung in tablets vooralsnog vrijwel alleen gebruik maakt van TFT-schermen in plaats van AMOLED-displays. De kleuren spatten vanzelfsprekend minder van het scherm af en zwart is niet echt zwart, maar het is nou ook weer niet zo dat het een grijstint is.

Het scherm weerspiegelt helaas aanzienlijk. Dat zorgt ervoor dat je met tegenlicht het scherm een stuk moeilijker af kunt lezen. Gelukkig blijven vingerafdrukken niet heel duidelijk staan, dat zou het nóg moeilijker maken om het scherm af te lezen, maar dat effect is in dit geval verwaarloosbaar.

Geluid


De Galaxy Note 8.0 is aan de onderkant voorzien van een dubbele speaker. Dat levert dus ook een stereo-output op. Voor een tablet is het geluid redelijk in orde. Het geluid kan best hard, maar helaas mis je zowel hoge als lage tonen een beetje. Daar staat tegenover dat het geluid ook met het volume vol open niet aan kwaliteit inboet. Het kan beter, maar het is zeker niet teleurstellend.

Accu


Om de accu te testen maken we altijd gebruik van GLBenchmark 2.5, waarin een accutest is gebouwd. Deze accutest laat de tablets fulltime een game draaien op een constante snelheid van 60 beelden per seconde. Dat zorgt ervoor dat de hardware redelijk belast wordt. Het scherm wordt door de software altijd op een helderheid van 50 procent gezet.

De Galaxy Note 8.0 zet helaas geen indrukwekkend resultaat op papier. De tablet weet het in deze test een krappe 3,5 uur vol te houden. Dat is op zichzelf wel aardig wat, maar zoals in de tabel te zien is brengt de concurrentie het er aanzienlijk beter vanaf in dit opzicht.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)