Geluid, scherm & accuduur

Scherm


De Xperia Z2 Tablet beschikt over een scherm van 10,1 inch, waarop 1920 bij 1200 pixels worden getoond. Gezien de schermverhouding van 8:5 zou ik de tablet niet gauw in portretmode gebruiken omdat het scherm dan te smal is. Dat vind ik nog steeds een merkwaardige keuze van Android-fabrikanten. Persoonlijk vind ik een 4:3-verhouding veel prettiger werken omdat je het scherm kunt draaien naar aanleiding van de content. De Android-fabrikanten kiezen echter bijna steevast voor een verhouding die meer richting 16:9 is, omwille van de consumptie van video’s. Die worden dan namelijk zonder zwarte balken weergegeven. Ik gebruik een tablet echter voor veel meer dan alleen video’s en ben dus ook niet te spreken over deze redenering.


Het scherm van de Xperia Z2 Tablet vind ik redelijk goed, maar zeker niet het beste van de markt. De resolutie is met 224 pixels per inch net wat aan de lage kant. Dat zie je bijvoorbeeld terug in letters en kleine details. De kijkhoek van het paneel zelf is aardig goed, maar omdat de beschermende laag vrij veel licht reflecteert valt er toch veel licht weg als je niet recht voor het scherm zit. Bij een tablet vind ik dat nog niet zo erg, daar zit je meestal recht voor. Ook is de beschermende laag erg gevoelig voor vingerafdrukken. Dit is een probleem dat Sony maar niet op lijkt te kunnen of willen lossen. Met Gorilla Glass is dit doorgaans toch een stuk beter geregeld.

Geluid


De speakers zitten op de voorzijde van de tablet en worden zodoende niet gauw geblokkeerd, natuurlijk ook niet als je de tablet op de rug neerlegt. Het geluid dat de stereospeakers produceren is niet indrukwekkend qua volume, maar het detail laat ook te wensen over. Hoge tonen zijn niet duidelijk aanwezig, lage tonen al helemaal niet. De optie ClearAudio+ maakt de kwaliteit wel wat beter, maar daardoor wordt het maximale volume nog minder hoog.

Van een bedrijf dat zich ook vol in de entertainmentwereld begeeft mag je wel meer verwachten dan dit. Ik vermoed dat het matige geluid het één en ander te maken heeft met de dunne behuizing.

Accuduur


Om de accuduur te testen laten we de tablets enkele uren een video streamen vanaf YouTube in maximaal Full HD. Ook zorgen we ervoor dat de instellingen van verbindingen zoals Bluetooth, GPS, NFC en WiFi voor zover mogelijk hetzelfde zijn. Naderhand berekenen we hoeveel accucapaciteit dit heeft gekost.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


De Xperia Z2 Tablet heeft ongeveer 13 procent van de accu nodig om een uur te kunnend streamen, ga je aan één stuk zitten streamen dan ben je na 7,5 uur een heel eind klaar. Dat is uitgaande van bovenstaande illustratie nog vrij veel. Dat kan niet enkel aan de afmetingen van het scherm liggen, want we zien bijvoorbeeld de iPad Air, Yoga Tablet 10 en Galaxy Note 10.1 2014 beter scoren.

De Xperia Z2 Tablet heeft alsnog best een redelijke accu, zeker als je nagaat hoe dun de tablet wel niet is. Het valt me tijdens het testen wel op dat het apparaat vrij lang nodig heeft om op te laden, zo’n zes tot zeven uur voor een volledige laadbeurt.