Software en gebruikservaring

Algemeen


Wat bij het gebruik van het toestel opvalt is dat het allemaal erg snel en soepel draait. Bij het gebruik van de camera treden er vrijwel geen vertragingen op. De verschillende applicaties openen snel en het wisselen ertussen verloopt vlekkeloos.

De LED-verlichting rondom de Home-knop is een leuke toevoeging. De knop licht op in verschillende kleuren waarmee te herleiden is om wat voor notificatie het gaat. Daarnaast is het ook mogelijk contacten in je telefoonlijst een eigen kleur toe te wijzen.


Android


De LG Optimus G Pro wordt geleverd met Android versie 4.1.2 Jelly Bean. Dit is niet de allernieuwste versie, maar zal er voor de gemiddelde gebruiker zeker niet voor onderdoen. Toch is het jammer, zeker gezien Android 4.3 er inmiddels al is. LG had ervoor kunnen kiezen iets langer te wachten en deze meest recente Android-versie erop zetten, of het toestel enkele maanden eerder uit te brengen, uitgerust met de huidige versie van Android.


Het startscherm verschijnt vanuit een bubbel, wanneer er met de vinger over het vergrendelscherm wordt geveegd. Een handig voordeel ten opzichte van de kleinere Optimus G is dat de startschermen in een loop geplaatst zijn, zodat wanneer het laatste scherm is bereikt je een scherm verder kunt doorschuiven om weer op het eerste scherm te belanden. Het aantal schermen kan handmatig worden aangepast tot een maximum van zeven.

De Optimus G Pro biedt de mogelijkheid de helderheid van het scherm automatisch in te stellen dankzij de ingebouwde lichtsensor. Hierdoor word je bijvoorbeeld ’s nachts niet verblind wanneer je het toestel inschakelt.

Handig is dat bij het toetsenbord, dat onderin het scherm verschijnt op het moment dat er wordt getikt op bijvoorbeeld een tekstvak, de schermruimte optimaal wordt benut. Waar er bij veel smartphones doorgaans handmatig gewisseld zal moeten worden tussen het digitale QWERTY-toetsenbord naar bijvoorbeeld de lijst met cijfers en symbolen voor het invoeren van een getal, is dit bij de Optimus G Pro niet nodig. De numerieke reeks is namelijk geïntegreerd, bovenin het digitale QWERTY-toetsenbord.


Voor het snel noteren van Eureka-momenten of andere willekeurige gedachtes komt LG QuickMemo van pas. Met het indrukken van de knop boven aan de linkerzijkant wordt deze functie geactiveerd en kunnen er direct aantekeningen gemaakt worden op het aanraakgevoelige scherm. Er kan worden genoteerd op een blanco scherm of op het scherm waar je mee bezig was op het moment dat de QuickMemo geactiveerd werd. Op deze manier kun je aantekeningen maken bij bijvoorbeeld een foto of extra aanwijzingen plaatsen op een plattegrond in Google Maps.


Geluid


De meegeleverde in-ear headset geeft het geluid goed weer. Al bij een laag volume is de baslijn goed te horen. De bekende melding dat er gehoorschade kan optreden wanneer het volume te hard staat, doet aan het luisterplezier geen afbreuk.

De speaker levert een geluidskwaliteit die te wensen overlaat. Voor een niet veeleisende gebruiker kan het er overigens prima mee door, maar voor de ware muziekliefhebber adviseer ik toch gewoon de headset te gebruiken. Vooral de baslijn komt totaal niet terug in de speaker. Het verschil in kwaliteit met vergelijkbare smartphones is daarentegen minimaal te noemen, het is gewoon een algemeen probleem bij smartphones.


Scherm


Het Full HD IPS Plus LCD-scherm van de Optimus G Pro heeft een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze worden weergegeven op het 5.5 inch scherm.

Het scherm, dat 16 miljoen kleuren kan weergeven, heeft een scherpte van 401 pixels per inch. Hierdoor is het bekijken van hoge kwaliteit video’s en foto’s een lust voor het oog. Iedere regendruppel of sneeuwvlok is te onderscheiden. De kleuren komen gelukkig niet te fel over, waardoor je ogen niet vermoeid raken bij het kijken van een langere video.

Ook de kijkhoek is bij de Optimus G Pro zeer groot. Vanuit vrijwel iedere hoek is te zien wat er zich op het beeldscherm afspeelt.


Accu


De geavanceerde snelle smartphones van tegenwoordig vergen steeds meer capaciteit van de accu, die daardoor ook mee moet evolueren. De Optimus G Pro put kracht uit een 3.140 mAh accu. De krachtigere smartphones moeten het in de accutest vaak afleggen tegen de minder energieslurpende varianten.

De Optimus G Pro brengt het er redelijk goed vanaf en scoort net iets beter dan de Optimus G. Ook de Sony Xperia Z laat de Optimus G Pro achter zich in deze test. Bij het dagelijks gebruik moet je rekenen op een volle dag accuduur, een tweede dag zal zeldzaam zijn.