Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De iPad mini 3 is net als zijn voorganger voorzien van stereospeakers, gesitueerd aan de onderkant. Normaliter zal je deze niet snel blokkeren met je hand, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Het lijkt me echter sterk dat je onbewust allebei de speakers zal blokkeren, dus goed geluid is er altijd wel.

Gezamenlijk leveren de speakers prima werk bij het luisteren van muziek of het kijken van een video. Alle toonhoogtes zijn goed vertegenwoordig, al mogen de lage tonen zoals gewoonlijk beter. Draai je het volume helemaal open, dan vindt er geen vervorming in het geluid plaats, wat natuurlijk ook wel zo prettig is.


Scherm


Vorig jaar was het een verademing om te zien dat Apple de iPad mini 2 een Retina-scherm had gegeven, daarop worden 1536 bij 2048 pixels getoond. De originele iPad mini moest het doen met een vrij lage resolutie en dat zag ik als één van de grote nadelen van Apple’s eerste kleine tablet. Dit jaar verandert er -zoals in zoveel opzichten- niets en heeft de iPad mini 3 gewoon hetzelfde scherm als zijn voorganger.

Met het scherm is in principe niet veel mis, het is bijvoorbeeld scherper dan dat van de iPad Air 2. Wel is er zoals al eerder opgemerkt een zichtbare ruimte tussen de display en de bescherming zichtbaar. Bij de iPad Air 2 heeft Apple deze ruimte verwijderd door verschillende lagen van het scherm te lamineren. Ook mist de iPad mini 3 in vergelijking tot de iPad Air 2 een antireflectieve laag, invallend licht zorgt er dus in een hogere mate voor dat het scherm minder makkelijk af te lezen is.


Accuduur


De accu van de iPad mini 3 is even groot als die van zijn voorganger. Dat is gezien het beperkte aantal wijzigingen natuurlijk totaal geen verrassing. De accuduur van de iPad mini 3 zal naar verwachting ook niet veel verschillen van die van de voorganger.

In onze accutest laten we apparaten urenlang een video afspelen en kijken we uiteindelijk wat dat nou per uur aan accucapaciteit heeft gekost. Zaken die invloed hebben op het accuverbruik, zoals schermverlichting en draadloze verbindingen, stellen we zoveel mogelijk op dezelfde manier in om variaties te voorkomen.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


In onze test blijkt dat de iPad mini 3 een accuverbruik van krap 7 procent per uur heeft. In vergelijking met de iPad mini 2 is dat zo goed als identiek en gewoon een zeer degelijke score.

Lees meer