Accuduur: schiet tekort

Voor veel gebruikers is de accuduur een belangrijk punt. Zeker als je veel onderweg bent en niet altijd in de buurt zit van een externe energiebron. Daarom is het zo jammer dat Asus ervoor gekozen heeft om de T300 Chi te voorzien van een relatief lage accucapaciteit (31Wh). Om die capaciteit in de nodige context te plaatsen; de vergelijkbare Dell Latitude 7350 (50Wh), Lenovo Yoga 3 Pro (44Wh), Microsoft Surface Pro 3 (42WH) en Acer Aspire Switch 12 (36Wh) zijn allemaal voorzien van een accu met hogere capaciteit.

Om de daadwerkelijke werktijd op een volle accu te meten, heb ik twee tests uitgevoerd. De eerste test is gedaan met PCMark 8 en meet de minimale tijdsduur die je kan verwachten bij een volledig opgeladen accu, effectief dus een worst-case scenario. Bij de tweede test hebben we onderzocht hoeveel energie het kost om een uur lang een Full HD-video te kijken.


Volgens beide tests is de accuduur die de T300 Chi neerzet teleurstellend. Na 4 uur en 40 minuten gooit hij de handdoek in de ring bij non-stop thuis- en zakelijk gebruik. Alle andere 2-in-1 apparaten waar we de T300 Chi direct mee vergelijken, doen dit aanzienlijk beter waarbij de Dell Latitude 7350 en Microsofts Surface Pro 3 de langste accuduur neerzetten.

Als je rekening houdt met flink wat momenten waarop de T300 inactief is en daarom in energie besparende modus springt, zou hij met veel pijn en moeite net 6 en een half uur vol moeten houden op een volle accu. Door zijn relatief korte werktijd is de T300 ongeschikt, en dus niet de beste keuze, voor mobiele gebruikers die vaak onderweg zijn.


Bij het afspelen van een Full HD-video op YouTube is 20,5 procent van de accucapaciteit verbruikt na een uur. In totaal kan kan je dus ongeveer 5 uur video afspelen op de T300 Chi. Alle andere 2-in-1 apparaten, met uitzondering van de Lenovo Yoga 3 Pro, houden het langer vol. Wederom zijn het de Latitude 7350 en Surface Pro 3 die de beste accuduur neerzetten waardoor ze bij uitstek de ideale 2-in-1 apparaten zijn als je accuduur erg belangrijk vindt. De Asus T300 Chi is echter een apparaat dat je simpelweg moet vermijden wanneer je zoekt naar een lange werktijd op een volle accu.

Lees meer