Gebruikservaring & accuduur

Hoewel ik persoonlijk wel fan ben van tablets van 8 inch, meer dan van 10 inch of groter, kan ik maar moeilijk wennen aan deze Toshiba Encore. Ik ben de tablet wel meer gaan waarderen tijdens het gebruik, maar ik blijf erbij dat de bezel (rand rond het scherm) te dik is voor een model van 8 inch. Ook blijf ik van mening dat de tablet te dik is om lekker vast te houden.

In het dagelijkse gebruik werkt de tablet in principe gewoon prima. De tablet reageert lekker vlot en de prestaties zijn zeker in orde, maar helaas functioneert het apparaat niet helemaal zonder problemen. Op willekeurige momenten laat de tablet het afweten en bevriest hij deels. Je kan dan nog wel tussen vensters en apps schakelen, maar ze reageren verder nergens meer op. Het enige wat je dan nog kan doen is de stand-by knop ingedrukt houden, zodat de tablet uitvalt, om deze vervolgens weer opnieuw op te starten. Op het moment van schrijven waren er geen firmware- of software-updates beschikbaar die dit probleem mogelijk oplossen.

Wederom treffen we dus een Windows 8.1 tablet met wat problemen, wel een stuk minder dan we bij een eerdere review hadden van een Acer-tablet, maar helemaal perfect werkt het nog niet.

Windows 8.1


Deze tablet wordt geleverd met Windows 8.1 vanuit de doos, wat prettiger is dan een tablet met Windows 8, omdat we dan niet eerst allemaal grote updates moeten downloaden. Verder werkt Windows 8.1 natuurlijk prima op een tablet, het feit dat er een Intel-chip aanwezig is, zorgt ervoor dat ook de gehele desktopomgeving gebruikt kan worden en er ook oudere Windows 7-applicaties geïnstalleerd kunnen worden. Wel moet ik hierbij opmerken dat wij van Toshiba een versie hebben ontvangen met slechts 32GB aan opslagcapaciteit, waarvan je ongeveer 10GB tot je beschikking hebt. Wij liepen bij het installeren van apps en benchmarks al tegen dit limiet aan. Met een Windows-tablet is 10GB vrije ruimte simpelweg niet zo veel. Dat is wel iets om rekening mee te houden bij je aankoop.

Als we gaan kijken naar de beschikbare tablet-apps voor Windows, dan is er al best wat leuks te vinden in de Windows Store. Maar geweldig is het aanbod nog zeker niet. De Windows Store kan nog lang niet tippen aan het aanbod voor Android en iOS. Het is dan ook aan Microsoft om te blijven pushen bij ontwikkelaars, om ook Windows-app te ontwikkelen. Microsoft doet dat momenteel ook nog steeds actief. Voor meer informatie omtrent Windows 8.1 verwijs ik graag door naar de Windows 8.1 review op Techzine.


Beeldscherm


Het beeldscherm van de Toshiba Encore WT8-A-102 blinkt niet uit, het is een redelijk scherm, waarvan de helderheid flink kan worden opgeschroefd indien nodig, maar dit gaat wel ten kosten van de batterij. De schermresolutie stelt met 1280 x 800 pixels echter wat teleur, evenals de kijkhoek. Het beeld is gewoon niet zo scherp als van andere vergelijkbare tablets in deze prijsklasse. Het is jammer dat Toshiba niet heeft gekozen voor een wat beter scherm.


Geluid


Toshiba heeft gekozen voor twee stereospeakers onderop de tablet. Het volume dat uit deze speakers komt is voldoende, het geluid zelf is een beetje wat je mag verwachten van een tablet. De hoge tonen zijn prima, maar in de lage tonen ontbreekt gewoon het nodige detail. Ondanks dat de tablet een stuk dikker is dan we gewend zijn, resulteert dit niet in betere lage tonen. Al met al is het geluid voor een tablet gewoon in orde.

Accu


We hebben de tablet flink gebruikt om tot een oordeel te komen en wat opviel is dat de accu redelijk snel leeg loopt, terwijl het opladen toch wel op zich laat wachten. Echt snel laadt deze tablet dus niet op, ondanks dat er een 2 ampère-lader wordt meegeleverd. Voor het volledig opladen van de tablet moet zeker een uur of 5 á 6 worden uitgetrokken. De totale accucapaciteit is 5.220 mAh.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


We hebben ook op deze tablet een uur lang een video afgespeeld en hierbij liep de accu razendsnel leeg, in totaal verloren we 18 procent van de accucapaciteit.