Prestaties (2)

De goede prestaties van de MacBook Pro Retina moeten ergens zorgen voor een keerzijde en dat is in dit geval zo bij de accuduur. Apple belooft een accuduur zeven uur, natuurlijk wel gemeten onder ideale omstandigheden, maar daar komt de MacBook Pro Retina natuurlijk niet aan in de Powermark-test, waarin het systeem constant middelmatig tot zwaar belast wordt. Er zijn echter systemen die het er beter van afbrengen dan de MacBook Pro Retina en dat mag ook gezegd worden. Een kleine kanttekening hierbij: Mac OS X is zuiniger met de accu en deze laptop kan in dat besturingssysteem dan ook langer vooruit op een enkele lading.


Met de komst van Windows 8 heeft Microsoft een inhaalslag gemaakt ten opzichte van Apple: waar het eerst tientallen seconden kon duren voordat de desktop van Windows voor je neus stond, is dat nu in sommige gevallen in minder dan 10 seconden al zo. Apple zat voorheen op rozen met Mac OS X, maar loopt nu achter de feiten aan: de MacBook Pro Retina heeft de beste SSD maar duurt er toch het langste over om OS X tevoorschijn te toveren. Natuurlijk is het verschil tussen pakweg 10 of 13 seconden geen wereld van verschil, maar het verschil is er natuurlijk wel degelijk.


Wat betreft de koeling doet Apple eveneens geen geweldige zaken. Temperaturen van 43 graden Celsius in idle-stand en 78 graden Celsius zijn zeker geen temperaturen om je zorgen om te maken, maar het kan ook koeler, dat heeft de concurrentie wel bewezen.
De geluidsproductie van de MacBook Pro Retina is daarentegen wel aardig goed, wat komt doordat Apple voor een aparte ventilator heeft gekozen waarbij de bladen een verschillende hoogte en lengte hebben, waardoor het geluid in verschillende toonhoogten wordt verdeeld zodat de geluidsproductie in zijn geheel lager is dan bij een normale ventilator op hetzelfde toerental.