3min

Prestaties

Aankomen bij het lastige deel van deze review, de prestaties. Voor Chrome OS zijn op het moment van schrijven nog geen benchmarks beschikbaar. We moeten het dus doen met bepaalde browserbenchmarks, die naast het systeem ook de browser testen en dus ook afhankelijk zijn van de browser zelf.

Te beginnen met de accuduur, ook dit is iets wat we niet goed hebben kunnen testen. Volgens Samsung gaat de accu 6,3 uur mee. Ervaring leert ons dat deze tijden meestal alleen gehaald worden in zeer idealistische omstandigheden. Maar gezien onze ervaring durven we wel te zeggen dat je bij normaal gebruik een uurtje of vijf met de accu moet kunnen doen. Met normaal gebruik bedoelen we dus surfen, e-mail, tekstverwerken, een video kijken, etc. Hieronder valt niet vijf uur aan één stuk door video kijken of spelletjes spelen, dan gaat de accuduur snel omlaag.

De eerste test die we hebben gedaan is Peacekeeper van Futuremark.


De tweede test is Google Octane.

Benchmark: Crossplatform: Google OctaneOm eerlijk te zijn hadden we niet verwacht dat deze Chromebook zo goed zou scoren. Als we deze scores vergelijken met bijvoorbeeld tablets, dan scoort de Chromebook in de Octane-test gewoon twee keer zo goed als de iPad 4. In de test van Futuremark is het verschil wat kleiner, maar wel boven verwachting. De iPad 4 wordt ruim achtergelaten. Ook als we dit soort testen doen op recente laptops met veel krachtigere hardware, dan komt de Chromebook er ongeveer gelijkwaardig uit.

Het bekijken van video’s in 1080p-kwaliteit (Full HD) gaat zonder problemen. Onze ervaring bij het browsen op de Chromebook en de snelheid waarmee het scherm wordt opgebouwd, geeft echter een andere indruk. Hier lijkt de Chromebook af en toe moeite te hebben met het renderen van de webpagina’s. Voor de zwaardere taken zoals video’s afspelen en browsergames, lijkt de Chromebook prima geoptimaliseerd te zijn.

De Exynos-chip is vrij nieuw en pas in oktober 2012 door Samsung gelanceerd. Het is dus wel een chip die zeer krachtig is en kan presteren. Maar het vergelijken van deze chip met de Intel-chips op een compleet ander platform is gewoon enorm lastig. Ook geven browserbenchmarks nooit een volledig beeld van een systeem. We moeten het dus vooral doen met onze ervaring en die zegt ons dat deze Chromebook krachtig genoeg is voor alle werkzaamheden die je met een Chromebook kan doen. Daarnaast lijkt Samsung een goede balans te hebben gevonden tussen accuduur en prestaties.

Tot slot hebben we ook nog de opstarttijd gemeten, deze is vrij kort. Bij een koude start heeft de Chromebook slechts 9,4 seconden nodig om op te starten.