3min

Scherm, geluid en accuduur

Scherm


Het scherm in de Galaxy Tab 4 heeft op alle formaten een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Op een grootte van 7 inch geeft dat 216 pixels per inch, bij de grotere schermen keldert dit aantal aanzienlijk. Het scherm van de 7 inch-versie is nog redelijk bruikbaar, maar ik kan me voorstellen dat dat bij de grotere formaten wel anders is, zeker bij de 10,1 inch-versie. Ik vind het echt jammer dat Samsung deze schermresolutie bij alle drie de formaten hanteert.


Samsung heeft bij deze tablet gekozen voor een TFT-scherm. De kleuren zijn natuurlijk niet zo sprekend als bij een AMOLED-scherm, maar gezien de prijs is het scherm qua kleurechtheid niet slecht. Dat geldt ook voor de kijkhoek en de helderheid.

Het is onduidelijk wat voor schermprotectie gebruikt, maar Gorilla Glass lijkt uitgesloten. Hetgeen Samsung wel gebruikt reflecteert aanzienlijk waardoor de tablet met tegenlicht lastig bruikbaar wordt. Ook blijven vingerafdrukken heel duidelijk staan. Nog een andere tekortkoming is dat er geen sensor voor omgevingslicht is, waardoor de schermhelderheid niet automatisch aangepast wordt.

Geluid


De Galaxy Tab 4 heeft de speaker in de achterkant zitten. Dat is altijd een gewaagde plek omdat deze geblokkeerd kan worden als de tablet op een vlakken ondergrond ligt. Dat is bij de Galaxy Tab 4 wel enigszins het geval, maar de demping van het geluid blijft binnen de perken.

De speaker kan aardig veel volume produceren, maar schiet in zowel de lage als hoge tonen wat tekort. Het geluid is gezien de prijs van de tablet niet slecht.


Accuduur


Op papier blinkt de Galaxy Tab 4 7.0 niet bepaald uit als het aankomt op de accucapaciteit, want die bedraagt een schamele 4000 mAh. Hoe lang de tablet op één lading kan draaien hangt echter ook af van de zuinigheid van zaken zoals het scherm en de chipset.

Wij testen de accuduur door urenlang een bepaalde video vanaf YouTube in de hoogste kwaliteit te streamen. Om de vergelijking zo treffend mogelijk te maken trekken we zaken zoals schermverlichting en draadloze connecties zoveel mogelijk gelijk.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


De Galaxy Tab 4 7.0 kan in de accutest redelijk overtuigen door een deel van de concurrentie de loef af te steken. De Google Nexus 7 scoort in deze test echter wel beduidend beter. Ik vind het resultaat niet tegenvallen, maar dat komt vooral doordat de verwachtingen niet hooggespannen waren door de aanwezigheid van een onbekende chipset.