Prestaties (grafisch)

Op basis van de systeemprestaties is zelfs mijn nieuwsgierigheid naar de resultaten in de grafische benchmarks nog groter geworden. De tablet heeft ondanks zijn lage prijs de vloer al aangeveegd met veel tablets die tweemaal zo duur zijn. Wellicht lukt dat ook op grafisch gebied. Dit is wat voor alle tabletgamers erg belangrijk is.

In het GPU-gedeelte van AnTuTu wordt duidelijk waarom de Nexus 7 qua totaalscore bovenaan kwam in deze benchmark. Voor het grafische gedeelte worden door AnTuTu veel punten vergeven, de Nexus 7 verslaat alle tablets die we tot nog toe getest hebben.


In GLBenchmark 2.7 kunnen we ook de iPad’s van Apple in de vergelijking meenemen. Hier weet de Nexus 7 opvallend genoeg ene stuk minder goed uit de verf te komen en gaat de iPad mini ervandoor met de hoofdprijs in de onderlinge concurrentie. Dat is overigens deels te verklaren aan de hand van de aanzienlijk lagere schermresolutie van Apple’s tablet. Op zich is de prestatie van de Nexus 7 dus niet zo verkeerd.


De laatste onscreen-test is 3DMark, wat we inmiddels met enkele tablets hebben gebruikt. Het aantal resultaten is nog niet heel ruim, maar voldoende om een beeld te vormen. Tablets met matige grafische prestaties krijgen van Futuremark overigens geen score, daarvoor is de Extreme-versie van de benchmark te zwaar. Ook is het nog wachten op de iOS-versie van deze benchmark om de vergelijking met de iPad’s te maken.

We kunnen volgens 3DMark wel stellen dat Google een nieuwe standaard heeft gezet. De Nexus 7 veegt de vloer aan met alle eerdere tablets die de benchmark hebben gedraaid. De tablet scoort zelfs zoveel hoger, dat er echt een gat is geslagen ten opzichte van de concurrenten. Voor sommige fabrikanten kan dit betekenen dat tablets die nog uit moeten komen, mogelijk terug kunnen naar de tekentafel. Wil je als fabrikant nu nog mee willen doen, zal je echt met kwaliteit op de markt moeten komen, Google lijkt klaar te zijn met de slechte kwaliteit van sommige Android-tablets.


Offscreen


Als laatste draaien we een offscreen-test. Deze benchmark draaien we om de grafische kracht van de hardware te testen, terwijl sommige beperkende condities gelijk worden getrokken. Dit is dus geen test waar je kan zien hoe goed je kan gamen op een tablet, maar je kan wel zien hoe goed de GPU nou werkelijk is. Onderstaande grafiek is vooral interessant voor de mensen die willen weten welke tablets nou echt het krachtigste zijn. Door verschillen in schermresoluties komt dit er in de praktijk echter niet altijd uit.

De Google Nexus 7 weet opnieuw indruk te maken en moet alleen de iPad 4 voor zich dulden. Dat er dus aardig wat power in deze tablet zit mag wel duidelijk zijn.