Benchmarks Windows 8.1

Ook hadden we een Windows 8.1 referentietablet tot onze beschikking. Het gaat hier niet om de meest recente Windows 8.1-versie en daarom kunnen de scores nog gaan afwijken als Windows 8.1 echt beschikbaar is voor het grote publiek, tezamen met Bay Trail.

Ook is het opnieuw afhankelijk van wat voor soort tablet er in de toekomst wordt getest, aangezien een fabrikant ervoor kan kiezen om goedkopere en/of minder presterende onderdelen te gebruiken dan Intel heeft gedaan. Zoals ook uitgelegd op de vorige pagina.

We beginnen met Cinebench 11.5 een test waarbij puur en alleen de CPU wordt getest.


Het mag duidelijk zijn dat de nieuwe generatie Intel Atom Z3770 Bay Trail bijna drie keer zo snel is dan de vorige generatie. Alle vermelde tablets beschikken over een Intel Atom Clover Trail van 2012. Als we de Cinebench-score vergelijken met recente laptops, dan zien we dat de Bay Trail daar niet echt bij in de buurt weet te komen. Een Intel Core i5 is dus wel degelijk een stuk krachtiger dan deze Atom-chips, maar voor een tablet is zoveel kracht in de meeste gevallen niet nodig. Zie onderstaande tabel voor de Cinebench-scores van de meest recent gereviewde systemen:


Ook hebben we een grafische test uitgevoerd binnen Windows 8.1, namelijk 3DMark Ice Storm. Hier zien we dat Intel wel weer hoog weet te scoren. In de offscreen-tests op de vorige pagina is gebleken dat Intel weet aan te haken bij het bestaande tablet-assortiment maar dat het daar ook bij blijft.

Er zijn Qualcomm-chips beschikbaar die hier makkelijk overheen kunnen, maar de fabrikanten hebben deze nog niet gebruikt. Wel liet Google met de Nexus 7 van dit jaar al zien dat de meeste tablets die vandaag de dag te koop zijn helemaal niet zo krachtig zijn en er veel meer geboden kan worden en vaak ook in dezelfde prijsklasse. Dat doet Intel nu nog eens dunnetjes over.

Dat laatste punt is echter iets waar we weinig over kunnen zeggen in het geval van Intel. Intel heeft aangegeven dat we ook kunnen rekenen op tablets van 200 euro met een Intel-chip, maar dat gaat waarschijnlijk niet om dit topmodel, maar eerder een versie met minder goede componenten.