4min Devices

Review: Samsung ATIV Book 9 Plus

Prestaties (systeem)

De Haswell-processors zijn vooral qua energieverbruik een vooruitgang. Niet zo zeer als het aankomt op prestaties. De processors zijn doorgaans lager geklokt dan de Ivy Bridge-reeks, maar behalen wel ongeveer dezelfde prestaties als die voorgangers. Intel heeft dus gekozen voor een lager energieverbruik tegen dezelfde prestaties. De chipbakker had ook kunnen gaan voor een even hoog energieverbruik met hogere prestaties, maar daar lag bij laptops klaarblijkelijk niet de voorkeur.

In de Samsung ATIV Book 9 Plus vinden we een Intel Core i5-4200U, een dual-core processor die standaard op 1,6 GHz draait, maar een Turbo-mode van 2,6 GHz kent. Deze Turbo-modus is actief wanneer er extra rekenkracht benodigd is en geldt zolang de temperaturen binnen bepaalde grenzen blijven. Qua prestaties is voor deze ultrabook momenteel de Apple MacBook Pro met 13 inch Retina-scherm het ijkpunt als we de prijs in ogenschouw nemen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er bij Apple een nieuw model met Haswell-processor in de steigers staat.

In Cinebench 11.5 zien we dat de MacBook Pro van vorig jaar het er beter vanaf brengt dan de ATIV Book 9 Pro. Het verschil in prestaties bedraagt een dikke 15 procent in deze test.


In PCMark 7 eindigt de Samsung ATIV Book 9 Plus bovenin. De systemen die ongeveer eenzelfde of hogere score overleggen zijn allen wel stuk voor stuk aanzienlijk goedkoper en wat dat betreft had ik wel iets meer verwacht.


In PCMark 8 eindigt de ATIV Book 9 Plus relatief gezien een stuk lager. In deze test staan alleen maar relatief nieuwe systemen en daarmee is deels te verklaren waarom de laptop wat lager lijkt te scoren. Dat valt in feite wel mee.