4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties (2)

In Powermark van Futuremark wordt de accuduur van het systeem getest door verschillende taken uit te voeren, zo lang als de accu het toelaat. Hoe langer dit proces voortgezet kan worden, hoe beter de accu. Dell weet traditioneel goed te scoren in accutests, maar stelt in deze test toch enigszins teleur met een score van 211 minuten, wat 3,5 uur is. Het is zeker geen slechte score, maar Dell wist ons in het verleden regelmatig te verbazen qua accuduur en dat is in dit geval niet zo.


De Dell XPS 12 is na het inschakelen met de opvallende schuifschakelaar binnen de 10 seconden paraat en dat is natuurlijk lekker snel te noemen. De korte opstarttijd is een mix van goede invloeden van Windows 8, maar ook de snelle SSD draagt zijn steentje bij, anders was de XPS 12 bijvoorbeeld niet sneller dan de Acer Aspire S7 of de Samsung Series 5 Ultra touch.


Koeling blijkt bij de XPS 12 wel een heikel punt te zijn. De Intel Core i7-processor staat niet per definitie bekend als ene heethoofd, maar in deze ultrabook heeft deze in idle-status toch al een temperatuur van 2,5 graden Celsius. Die temperatuur is op zichzelf geen probleem, maar hoe warmer de componenten van de laptop worden, hoe minder lang ze over het algemeen meegaan.

Onder volle belasting stijgt de temperatuur naar een toch ietwat zorgelijke 83 graden Celsius. Dat is geen extreme temperatuur bij computerhardware, maar op de langere termijn kan het wel eerder voor problemen zorgen in vergelijking met een goed gekoeld systeem zoals de Series 5 Ultra touch van Samsung.
Wanneer we kijken naar de geluidsproductie van de koeling, wordt deels duidelijk waar de hoge temperaturen vandaan komen. Dell heeft er voor gekozen om de geluidsproductie van de koeling laag te houden, maar dit resulteert natuurlijk automatisch in hogere temperaturen. Het is maar net afhankelijk van waar je als consument naar op zoek bent in een systeem. De XPS 12 is redelijk stil, maar wordt wel warmer. Daar merk je als gebruiker normaal gezien niets van door de siliconenlaag op de behuizing, maar dat kan in de loop der tijd natuurlijk veranderen wanneer het systeem bezwijkt onder de hoge temperatuur.