4min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaringAndroid


Ambiance Technology heeft Android van een eigen skin voorzien en hierbij is qua functionaliteit goed gekeken naar de concurrentie. Zo is er de Pop Up Play-functie waarmee een video blijft doorspelen in een klein venstertje terwijl bijvoorbeeld op een sms-bericht wordt gereageerd. Bovendien kan de telefoon makkelijk het zwijgen worden opgelegd in geval van een inkomend telefoongesprek, het toestel met het scherm naar beneden neerleggen is voldoende om een gesprek te weigeren.

Wanneer je een sms-conversatie open hebt staan en de telefoon naar je oor brengt zal deze direct naar de ander bellen. Inkomende gesprekken kan je ook direct opnemen door de telefoon aan je oor te zetten of te schudden. Een kleine opmerking bij die laatste functie is dat het handiger was geweest als de smartphone direct op de luidspreker zou gaan bij het schudden omdat je zo’n functie toch vooral tijdens het autorijden of in andere situaties dat je de telefoon niet aan je oor kan zetten zou gebruiken.

Een handige en vrij unieke mogelijkheid is om gestures aan te maken om direct vanaf het lockscreen een applicatie te openen met een bepaald gebaar.


Visueel gezien heeft Ambiance Technology niet erg veel veranderd aan Android, de skin wijkt minder af van Google’s standaard dan bij andere merken het geval is. Iconen zijn bijvoorbeeld grotendeels hetzelfde gebleven. In het lockscreen is wel een widget toegevoegd waarmee allerlei functies in- of uitgeschakeld kunnen worden. De knoppen voor de helderheid en time-out van het scherm bieden zelfs verschillende opties om door te wisselen, makkelijk en doordacht.

Bellen


De Wolfgang AT-AS-53N is goed in staat om zijn signaal vast te houden, maar wel moet ik zeggen dat ik vrijwel nooit het maximale signaal heb gehad waar andere telefoons dit wel hebben. In gebieden waar de dekking slecht is heb je met deze smartphone wel eerder de kans dat het signaal slecht tot niet aanwezig is.

Als dat niet het geval is, zijn gesprekken gewoon goed te voeren. Ambiance Technology heeft de telefoon van twee microfoons voorzien zodat een groot deel van het omgevingsgeluid gefilterd kan worden en dat werkt naar behoren.


Geluid


Het geluid dat de speaker voortbrengt is niet heel hard en de toonhoogten zijn bovendien wat uit balans. De hoge tonen nemen het overwicht als de speaker de ruimte heeft. Leg je de telefoon op een vlakke ondergrond, dan komen die hoge tonen juist weer helemaal niet naar voren, maar dat vind ik minder storend.

Omdat we de headset niet meegeleverd hebben gekregen kan ik daar niets over zeggen, behalve dat deze van Sennheiser is. Dat merk staat bij mij voor goede prijs/kwaliteitsverhouding en in principe is dat dus enkel positief.

Scherm


Het scherm van de Wolfgang AT-AS-53N is één van de speerpunten van het apparaat, omdat het groot is. Qua pixeldichtheid kan Ambiance Technology niet concurreren met Samsung, dat het grootste deel van de phablet-markt in zijn greep heeft. Ondanks dat Ambiance Technology gezien de prijs geweldige dingen laat zien met deze telefoon, lukt het dus niet om ook op dit punt echt concurrerend te zijn. Wel qua grootte, maar niet qua kwaliteit. Dat is voor een telefoon voor de Aldi-winkelschappen wellicht ook niet direct het doel, maar het was wel leuk geweest. Het scherm voldoet, maar had natuurlijk wel scherper mogen zijn.

Ook qua kleuren is de AT-AS-53N wat minder capabel in vergelijking met echte vlaggenschepen zoals de Galaxy Note II en iPhone 5, maar qua prijs is dit gewoon een oneerlijke vergelijking. In vergelijking met telefoons uit dezelfde prijsklasse doet de AT-AS-53N niet onder.


Accu


Wat de accu betreft komt de Wolfgang AT-AS-53N er redelijk vanaf, maar in vergelijking met de Galaxy Note II is het wel een verschil van zo’n 35 procent in accuduur als de telefoon volledig wordt belast. Dat komt niet zo zeer door de eisen van de hardware, maar door de minder grote accu. De Galaxy Note II heeft een accu met een capaciteit van 3100 mAh, de AT-AS-53N moet het doen met 2550 mAh. De originele Galaxy Note heb ik in deze test niet meegenomen omdat de accu na anderhalf jaar tijd al flink is gedegradeerd waardoor de resultaten van ons recensie-exemplaar niet representabel zijn voor een nieuw exemplaar.