Prestaties

De prestaties van de iMac zijn natuurlijk ook belangrijk. Omdat wij de vorige keer van Apple het topmodel van de 21,5 inch-variant ontvingen, zijn de onderlinge prestaties niet volledig te vergelijken met elkaar. Ditmaal gaat het immers om de goedkoopste versie. Waar de nu geteste iMac minder scoort zegt dat niet direct dat de nieuwe iMac minder goed scoort.

Overigens weten we al wel dat de Haswell-processor op rekenkracht niet zoveel winst heeft geboekt ten opzichte van Ivy Bridge, de vorige generatie. Dat ligt wat betreft de grafische prestaties van de ingebouwde GPU echter wel anders.

Systeemtests


Geekbench toont direct dat de iMac die we nu hebben ontvangen niet beter is dan het duurdere model dat we de vorige keer kregen. Gezien het prijsverschil van honderden euro’s -de iMac uit onze vorige recensie had ook een Fusion Drive- is dat helemaal geen ramp. Een score boven de 10.000 punten is sowieso erg netjes te noemen.


In iBench weet de iMac zijn oudere broer wel te verslaan en ook het record van de grote iMac wordt hier benaderd. iBench stelt voornamelijk de processor en het werkgeheugen aan de kaak, terwijl Geekbench ook de harde schijf in de prestaties meeneemt. Dat kan een verklaring zijn voor de winst van de iMac uit 2013.


In Cinebench moet de iMac uit 2013 weer het nodige toegeven op zijn concurrenten, dat komt opnieuw door de niet te vergelijken verschillen tussen de twee iMac’s van 21,5 inch. Met deze score belandt de iMac desalniettemin op een ietwat teleurstellende positie, nog wel ruim bovenin de grafiek.


Grafische tests


De iMac in deze recensie is voorzien van een Intel Iris Pro-gpu. Dat is een grafische rekenkern die in de processor is ingebouwd. Bij de vorige iMac ging het nog om een discrete videokaart. In Unigine Heaven 4.0 blijken de prestaties redelijk vergelijkbaar, maar hierbij moet opnieuw gezegd worden dat het bij het 2012-model om de duurdere variant ging, die niet van een GT640M maar GT650M was voorzien. Daarmee lijkt het aannemelijk dat de nieuwe generatie iMac’s op grafisch gebied beter presteert. De duurdere 2013 iMac’s zijn immers voorzien van een GeForce-videokaart uit de 7xx-serie.