Gebruikservaring

Algemeen


De iPad mini Retina houdt ongeveer dezelfde afmetingen en massa aan als zijn voorganger. De nieuwe tablet is 0,3 millimeter dikker en 23 gram zwaarder, er zijn dus wel verschillen. Dat komt doordat er een veel grotere accu in de tablet is geplaatst om dezelfde accuduur te kunnen realiseren.

Het vrijwel gelijke formaat houdt in dat de tablet nog altijd handzaam genoeg is om met één hand vast te houden en met de ander te besturen. Het gewicht is bovendien zo laag dat je niet snel last zal krijgen van je pols als je de tablet langdurig vasthoudt,


iOS & applicaties


Natuurlijk draait de iPad mini Retina op de meest recente versie van iOS 7, op het moment van schrijven is dat iOS 7.0.4. Als je meer wilt weten over dit besturingssysteem, verwijs ik je graag door naar onze recensie ervan. Ik vind iOS 7 een prettig besturingssysteem en de applicaties specifiek voor tablets zijn over het algemeen van de hoogste kwaliteit en kwantiteit, als je het vergelijkt met die voor Android en Windows. Apple doet er overigens nog een schepje bovenop door bij alle nieuwe aankopen gratis de iLife- en iWork-suites mee te leveren zodat het je ook aan productiviteit niet hoeft te ontbreken.

Ik meldde het bij de review van de iPad Air al; Er is één zaak die ik wel steeds meer begin te missen bij iOS en dat is de mogelijkheid om meerdere gebruikers aan te maken. Bij een iPhone is dat natuurlijk niet zo van belang, dat is een apparaat voor één persoon. Een tablet kán echter voor een heel gezin bedoeld zijn en dan is het wel zo prettig als je je eigen account kunt aanmaken zodat iedereen zijn Facebook en Twitter makkelijk kan gebruiken en niet steeds opnieuw hoeft in te loggen of bang te zijn dat anderen erin gaan zitten snuffelen. Datzelfde geldt natuurlijk voor games, waarbij je graag zelf speelt en niet verder moet gaan waar iemand anders is gebleven. Apple loopt hierin inmiddels echt achter en het wordt tijd dat ondersteuning hiervoor wordt ingebakken. Android heeft het al enige tijd, Windows heeft het al decennia lang.

Op de iPad mini Retina kan je eigenlijk gewoon hetzelfde doen als op de iPad Air of de andere iPads die iOS 7 draaien. In vergelijking met de oudere iPads is de iPad mini natuurlijk wel aanzienlijk sneller, maar omdat Apple het voor elkaar krijgt om de oudere tablets ook op de nieuwste software te laten draaien, is er functioneel weinig verschil. Natuurlijk zijn er wel verschillen, zo ondersteunt de iPad 2 bijvoorbeeld geen AirDrop, live-fotofilters en Siri. Ondanks dat alleen de eerste iPad dus geen iOS 7 ondersteunt, zijn er ook voor eigenaars van de tweede iPad dus ook op softwaregebied wel wat redenen om de overstap te maken.


Scherm


Op papier heeft de iPad mini Retina het beste scherm van alle iPads. Dat komt doordat de resolutie viermaal zo hoog is als die van de voorganger en omdat het schermformaat kleiner is, is het scherm ook scherper dan dat van de iPad 3, 4 en Air. In de praktijk blijkt dat ook; het scherm is hartstikke scherp en echt een wereld van verschil en een verademing in vergelijking met de originele iPad mini. Ik durf gerust te stellen dat je in dit opzicht écht niet meer terug zal willen, als je van een niet-Retina iPad overstapt op deze tablet.

Toch klonken er geluiden dat het scherm helemaal niet zo goed is als je zou verwachten, want de kleurweergave blijkt in tests te wensen over te laten. Na de iPad mini Retina naast de iPad Air te leggen kan ik bevestigen dat er inderdaad kleuren zijn die de iPad mini Retina minder goed weergeeft dan zijn grote broer. Als je de kleurencirkel in je gedachten neemt, dan zijn het de kleuren tussen geel en rood die wat minder helder worden weergegeven. Bij de andere kleuren zie ik persoonlijk geen verschil.

Hoewel het wel degelijk een tekortkoming is, kan ik niet zeggen dat de kans niet groot is dat het probleem zou hebben opgemerkt als het niet in de publiciteit was gekomen. Bij normaal gebruik zal je het waarschijnlijk nooit opmerken, het probleem komt pas naar voren als je een andere tablet ernaast legt.

Geluid


Deze tablet is voorzien van twee speakers, die aan de onderkant van het scherm zitten verwerkt. Deze luidsprekertjes leveren samen prima werk af als je een muziekje luistert of video bekijkt. De verschillende toonhoogtes zijn prima in balans en ook lage tonen zijn opvallend goed vertegenwoordigd. Als je het volume vol opendraait hoef je ook niet bang te zijn dat het geluid gaat vervormen, het blijft gewoon goed. Met de nieuwe generatie iPads zet Apple wat dit betreft een duidelijke standaard voor de concurrentie.


Accuduur


Apple belooft met de iPad mini Retina een even lange accuduur als bij het origineel. De accu is evenwel een stuk groter gemaakt, omdat het Retina-scherm veel meer energie slurpt dan het minder goede scherm van de iPad mini. Door de accu groter te maken moet dat hogere energieverbruik gecompenseerd worden en zo komt Apple op eenzelfde accuduur uit.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)


Het hangt ervan af hoe je het test, maar met onze methode komt die bewering er niet uit. Wat Apple meldt kan in bepaalde situaties nog altijd prima kloppen, maar met hoge belasting in ieder geval niet. In onze accutest verliest de iPad mini Retina zo’n 20 procent aan accuduur op zijn voorganger.

Bij lage belasting kunnen de verhoudingen uiteraard heel anders liggen. Als je bijvoorbeeld een Full HD YouTube-video bekijkt met een matige schermverlichting, werd in mijn geval 7 procent van de accu per uur verbruikt. Dan kom je al uit op een accuduur van een dikke 14 uur. Apple’s bewering is dus niet geheel uit de lucht gegrepen.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


Je kan daarnaast nog altijd op een veel langere accuduur rekenen dan bij tablets van de concurrentie. In bovenstaande grafiek is te zien dat de Google Nexus 7 niet veel onderdoet voor de iPad mini Retina, maar bij volle belasting is dat wel anders. Apple wint in dit opzicht in beide gevallen, in de ene situatie is het verschil alleen groter dan in de andere.