Scherm, geluid, accuduur en S Pen

Scherm


Samsung heeft voor het eerst kans gezien om een Android-tablet met een hoge schermresolutie uit te rusten. Daarvoor is een LCD-scherm gebruikt, in de originele Note 10.1 zat een TFT-scherm. De tablet toont 2560 bij 1600 pixels op 10,1 inch, wat een pixeldichtheid van 299 punten per inch oplevert. Dat is voor een tablet erg scherp en overtreft bijvoorbeeld de iPad Air.


Waar de AMOLED-schermen van Samsung vaak een puike zwartweergave hebben, maar overdrijven bij de weergave van kleuren, is het bij dit scherm juist andersom. De kleuren worden erg geloofwaardig getoond, maar zwart gaat richting een donkere grijstint. Je ziet het alleen in sommige situaties en het is zeker niet iets om de tablet voor te laten liggen.

De beschermlaag op de display is redelijk reflectief, wat jammer is. Bij veel tegenlicht, bijvoorbeeld als je buiten bent, is het moeilijk om de tablet te gebruiken. Dat komt doordat het beeld lastig af te lezen is door die flinke reflectie.

Geluid


Samsung heeft de Galaxy Note 10.1 2014 uitgerust met stereospeakers. Er komt veel geluid uit de boxen, maar niet in alle opzichten is het even goed. Zo zijn de lage tonen nauwelijks aanwezig, terwijl hoge tonen schel worden als het volume volledig is opengedraaid. Samsung had er dus goed aan gedaan als het volume iets meer begrensd werd.

Accuduur


De Galaxy Note 10.1 2014 is voorzien van een stevige accu, bijna even groot als die van de iPad Air. Dat moet ook wel, want met de hoge schermresolutie wordt nou eenmaal een flinke krachtbron vereist om een lange accuduur te bieden.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


Ondanks de capaciteit valt de Galaxy Note 10.1 2014 in dit opzicht toch duidelijk door de mand. In onze accutest komt toch naar voren dat de uiteindelijke accuduur niet kan tippen aan die van de iPads en de Nexus 7. Als je doorrekent zullen de iPad Air, iPad mini 2 en Nexus 7 respectievelijk 33, 14 en 12,5 uur YouTube-video’s afspelen, waar de Galaxy Note 10.1 2014 ongeveer 9 uur vooruit kan.

Natuurlijk zijn er vele andere manieren om de accu te testen, maar wij zijn van mening dat dit wel een duidelijk beeld geeft van wat de accu ongeveer presteert. 9 uur video’s afspelen is overigens nog altijd een prima prestatie waar weinig laptops aan tippen, maar er zijn tablets die het beter doen.


S Pen


Samsung heeft de Galaxy Note 10.1 2014 vanzelfsprekend voorzien van de S Pen, een stylus waarmee geschreven en getekend kan worden. Ik ga hier niet al te diep op in, maar verwijs je voor dit onderdeel door naar de recensie over de Galaxy Note 3, waarin ik de S Pen bespreek.

Wat ik wel moet melden is dat de S Pen opvallend genoeg minder vloeiend werkt op de Galaxy Note 10.1 2014. Als je aan het tekenen bent, merk je een vertraging op die bij de Galaxy Note 3 veel minder sterk aanwezig is. Die vertraging zorgt ervoor dat je redelijk onzeker bent bij het tekenen en steeds moet afwachten of iets wel op het virtuele papier verschijnt, zoals je het bedoelde.

Afgezien daarvan is de S Pen natuurlijk nog altijd een goede toevoeging, die je wel van pas zou kunnen komen. Hoe vaak dat echter werkelijk het geval is, kan je je afvragen. Persoonlijk vind ik het niet direct dé reden om een Galaxy Note 10.1 2014 te kopen, maar het kan wel bijdragen.