4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring & accuduur

Gebruikservaring


De Asus Transformer Book Trio is echt een bijzonder apparaat omdat het zo’n veelzijdig product is. Het is een tablet, laptop en zelfstandige computer en je hebt ook nog eens de keuze uit Android en Windows 8.1 als besturingssystemen. Wel zijn er een aantal beperkingen die tonen dat het nog beduidend beter kan.

Allereerst wil ik Asus echter een compliment maken met de Transformer Book Trio. Het wisselen tussen Android en Windows verloopt razendsnel, vrijwel zonder vertraging. Dit is ook te zien in de video onder deze alinea. Dat dit zo snel verloopt is een grote verrassing, de verwachting was dat hier nogal wat haken en ogen aan zouden zitten. Wel is het zo dat dit alleen opgaat als Android en Windows al zijn opgestart, doordat de installatie niet op een SSD staat duurt het namelijk wel relatief lang om een koude start uit te voeren. Bij het gebruik van de tablet heb ik wel meermaals vertragingen van enkele seconden opgemerkt, vooral als je de tablet net uit standby haalt.


Als je de Transformer Book Trio als tablet wilt gebruiken, heb je niet de keuze uit de genoemde besturingssystemen, maar ben je gewoon aangewezen op Android. Als je vanuit Android bij de bestanden op de harde schijf in het dock wilt, moet je dat via WiFi doen, andersom is het wel mogelijk om de opslag van Android in Windows uit te lezen. Het helpt ook niet dat de poorten voor video-output in het dock enkel in Windows functioneren.

Het zal je ook gemakkelijk overkomen dat je de tablet uit het dock klikt en het dock ongemerkt aan laat staan. Zit het dock dan niet aan de lader, dan raakt de accu vanzelf uitgeput en sta je de volgende keer wellicht voor een vervelende verrassing.


Met 700 gram is de Transformer Book Trio als tablet redelijk zwaar. Ik kreeg het al gauw aan mijn polsen als ik de tablet een tijdje met één hand vasthoud. Dat is gewoon niet comfortabel. Hoewel de Transformer Book Trio als laptop en tablet geen slecht product is, kan ik ook moeilijk zeggen dat het beste van twee werelden wordt gecombineerd. Asus heeft bovengemiddeld goed werk afgeleverd, maar het is bij lange na niet perfect.

Maar toch, wat heel bijzonder is, is dat je de Transformer Book Trio ook als losse systemen kan gebruiken. Koppel een scherm via de HDMI- of DisplayPort-aansluiting aan het dock en je hebt een computer terwijl je de tablet gewoon los kunt gebruiken. Zo kan je de Transformer Book Trio zelfs met twee personen tegelijkertijd gebruiken.

Accuduur


De accuduur van de Asus Transformer Book Trio heb ik op twee manieren gemeten, vanwege de twee losse accu’s die niet door beide besturingssystemen gebruikt kunnen worden. Je vindt hieronder eerst de resultaten in Android, gevolgd door de prestatie in Windows.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


De prestatie van de accu is in Android niet echt om over naar huis te schrijven. Na een uur kijken is 20 procent van de accu leeg, na vijf uur is de gehele tablet dus leeg. Dan heb je wel nog de optie om terug te grijpen op het dock, mits je dat bij je hebt.


Het is jammer dat het Windows 8-systeem geen aanspraak kan maken op de accu in de tablet. Andersom is Android wel in staat om de accu in het dock aan te spreken. Desalniettemin weet de Transformer Book Trio een prima prestatie neer te zetten.

Dit goede resultaat is op verschillende manieren te verklaren. Zo hoeft het dock-gedeelte geen stroom te leveren aan het scherm, dat wordt uit de tablet getapt. Het heeft ongetwijfeld ook deels te maken met Power4Gear, dat automatisch een accubesparende mode activeert wanneer je de laadkabel loskoppelt.