Prestaties (1)

Systeemtests


Omdat de MacBook Pro Retina normaal gezien op Mac OS X draait, heb ik enkele tests gedraaid in het besturingssysteem van Apple, zodat deze op eerlijke wijze vergeleken kan worden met andere Mac-producten van het Amerikaanse bedrijven.

Om de laptop ook met Windows-laptops te vergelijken heb ik via Bootcamp ook Windows 7 geïnstalleerd en in dit besturingssysteem de tests die je van ons gewend bent gedraaid. Ik wilde eigenlijk Windows 8 installeren, maar Apple ondersteunt Microsoft’s nieuwste besturingssysteem nog niet goed, zo bleek toen ik trachtte de boel op de rails te krijgen, vandaar dat ik teruggrijp naar Windows 7.

Mac OS X

In Mac OS X draaien we Geekbench en iBench. In Geekbench worden vele verschillende onderdelen van het systeem aan de kaak gevoeld en rolt er uiteindelijk een totaalscore uit. In de grafiek heb ik ook de 15 inch tegenhanger van de geteste MacBook geselecteerd, zodat het verschil tussen de twee laptops qua prestaties direct duidelijk is. De MacBook Pro van 15 inch is een stuk krachtiger dan zijn kleine broertje, zo wordt direct duidelijk. De MacBook Pro van 13 inch weet wel de nieuwste MacBook Air’s achter zich te laten, maar dat is uiteraard ook wel het minste wat we konden verwachten.


In iBench komt de MacBook Pro van 13 inch een stuk beter voor de dag, op gepaste afstand van de 15 inch-variant weet de laptop alle concurrentie van Apple achter zich te laten.


Windows 7

Systeemtests
De MacBook Pro Retina van 13 inch is voorzien van een Intel Core i5-processor, of tegen een meerprijs een Core i7-processor. In ons geval ging het om de goedkopere variant, waarbij de processor een Core i5-3210M is. Deze processor hebben we nog niet veel vaker gezien, maar deze blijkt beter te zijn dan de Core i5-3317U die we in de gemiddelde ultrabook terugzien. Een score van 2,91 is voor laptops in Cinebench 11.5 een respectabele score.


In PCMark 7 wordt de MacBook Pro voorbij gestreefd door de Acer Aspire S7, welke een score van ongeveer 100 punten meer behaalde in deze algemene systeemtest.


De betere score van de Aspire S7 is in ieder geval niet te danken aan het opslagmedium van de laptop, want daarin blijkt de MacBook Pro Retina de bovenliggende partij te zijn, zeker wanneer de score vergeleken wordt met die van de Aspire S7 van Acer.


Grafische tests
De MacBook Pro Retina van 13 inch is niet voorzien van een discrete grafische kaart, wat betekent dat het grafische werk opgelost moet worden door de GPU in Intel’s Ivy Bridge-processor. Zoals bij zoveel ultrabooks hoeven we ook bij deze laptop dus geen wonderen te verwachten in de grafische benchmarks. Toch weet de MacBook Pro enige afstand te nemen van de concurrerende Windows 8-producten in 3DMark 11.


Ook in Unigine Heaven 3.0 weet de MacBook Pro Retina afstand te nemen tot de concurrentie en met de twee beelden per seconde extra is dat ook wel een zichtbaar verschil. Hoe Apple het voor elkaar krijgt is mij een raadsel omdat de Intel HD Graphics 4000-kern identiek is tussen de verschillende processors, maar de grafische prestaties zijn toch zienderogen beter dan bij de concurrentie.

Lees meer