5min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (1)

Systeemtests


HP heeft de Envy TouchSmart Ultrabook 4 voorzien van de Intel Core i5-3317U. Dit is een processor die we al vaak in ultrabooks teruggezien hebben en waarvan we niet veel nieuws meer verwachten. Toch zet de Envy TouchSmart Ultrabook 4 een nieuw record neer in Cinebench 11.5, als je kijkt naar laptops met diezelfde processor. Het verschil is klein, maar wel degelijk aanwezig. Waarschijnlijk is het feit dat de HP-laptops beter scoren in deze test mede te danken aan de relatief weinige bloatware die op de achtergrond meedraait op dit systeem.


In Futuremark’s PCMark 7 scoort de Envy TouchSmart Ultrabook 4 wat minder goed, wat voornamelijk te danken is aan de afwezigheid van een discrete videokaart en een volledige SSD als opslagmedium.


In de storage-test van PCMark 7 komt duidelijk naar voren waarom de Envy TouchSmart Ultrabook 4 niet goed scoort in deze test, aangezien de laptop duidelijk achter de systemen met een volledige SSD hinkt. Dat verschil is natuurlijk ook in positieve zin in de prijs terug te zien.


Grafische tests


De Envy TouchSmart Ultrabook 4 heeft als GPU de Intel HD Graphics 4000-GPU van de Ivy Bridge-processoren aan boord. Er is geen aparte videokaart aanwezig en zodoende is het onredelijk om te verwachten dat je de wat zwaardere games op de hoogste instellingen kan spelen. Met de huidige generatie ultrabooks blijft dit gewoon het grootste euvel.

In 3DMark 11 zijn ook zaken als werkgeheugen en opslagmedium van belang, vandaar dat er toch vrij grote verschillen kunnen ontstaan tussen systemen die stuk voor stuk door dezelfde GPU worden aangestuurd. De Envy TouchSmart Ultrabook 4 scoort met 1090 punten op het moment in de middelste sector.


In Unigine Heaven 3.0 liggen de scores duidelijk minder ver uit elkaar dan bij PCMark 7, systemen zonder aparte videokaart presteren tussen de 15 en 16 FPS, de MacBook Pro Retina van 13 inch daargelaten. De Envy TouchSmart Ultrabook 4 scoort in de grafiek niet bepaald goed, maar de verschillen zijn klein en met het blote oog dan ook bijna niet te zien en dus ook geen enkele reden om bijvoorbeeld eerder voor een Aspire S7 of XPS 12 te kiezen. Deze systemen presteren in games nagenoeg hetzelfde: matig.