Prestaties (2)

Powermark test de accuduur van het systeem door verschillende taken uit te voeren, zo lang als de accu het toelaat. Hoe langer dit proces voortgezet kan worden, hoe beter de accu. De Aspire S7 houdt het in deze test een krappe 2,5 uur vol, wat redelijk is. Een ultrabook hoort eigenlijk een langere accuduur te bieden, maar door het scherm met hoge resolutie mag een iets lagere score wel door de vingers gezien worden.


Windows 8 zorgt er voor dat één van de grootste ergernissen wordt weggenomen: ellenlange opstarttijden. Dankzij de komst van SSD’s starten ook Windows 7-systemen al erg snel op, maar met Windows 8 wordt er nog een flinke schep bovenop gedaan. De Acer Aspire S7 heeft zo’n 10 seconden nodig om op te starten.


Qua koeling heeft Acer wat bijzonders gedaan met deze laptop. Hoe ze de ruimte er voor hebben gevonden is mij een raadsel, maar in deze ultrabook zitten twee ventilatoren. Eén ventilator is bedoeld om koele lucht aan te zuigen, de andere blaast opgewarmde lucht uit het systeem. Het moet zorgen voor een lagere interne temperatuur, maar dat lijkt toch niet geheel gelukt te zijn. De idle-temperatuur is in orde met 40 graden Celsius, maar de load-temperatuur van 75,5 graden is niks bijzonders. Het is zeker niet te warm, maar het is ook geen uitzonderlijk lage temperatuur.
En dit systeem met twee ventilatoren komt wel met een nadeel: meer geluidsproductie. De Aspire S7 komt er in de idle-test best aardig uit, maar dat is een ideaaltest. Bij normaal gebruik, dus zeker geen volle belasting, loopt de geluidsproductie toch al gauw op tot zo’n 45 dB en dat is storend hoog. Overigens valt de load-temperatuur van 58,8 dB wel alleszins mee, zeker voor een systeem dat werkt met twee ventilatoren.